Cukinia faszerowana ! Przepyszna, aromatyczna i niskokaloryczna. Jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięska
Mój mąż powiedział, że to danie jest MEGA, a jak mój maż mówi, że danie jest mega, to jest !
A teraz na poważnie.
...................................
To danie jest MEGA :)
6 składników, mało skomplikowany i krótki czas przygotowania. To trzy niewątpliwe zalety tego dania.
Składniki użyte do tej potrawy nie są przypadkowe. Doskonale się uzupełniają. Jedno podkreśla i podbija smak drugiego. Fantastycznie pobudzają kubki smakowe.
Tak przygotowaną cukinię możecie podać jako przystawkę, lub dodatek do dania głównego. My jedliśmy ją jako dodatek do pieczonego kurczaka.
Fantastycznie sprawdzi się na kolację. Nie powstydzicie się także, serwując ją gościom.
Do farszu można dorzucić trochę kaszy kuskus lub jaglanej.
To danie naprawdę jest MEGA :)
Nie żartuję !
Koniecznie musicie wypróbować :)
- jedna średnia cukinia
- ćwiartka cebuli
- 50 gramów sera z niebieską pleśnią
- łyżeczka oliwy z suszonych pomidorów, lub jeśli nie macie to oliwy z oliwek, lub oleju rzepakowego
- świeży imbir (może też być sypki w przyprawie)
- sól
- Cukinię wydrążamy. Miąższ siekamy w drobną kostkę. Wydrążone cukinie solimy i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
- W czasie w którym cukinie się podpiekają przygotowujemy farsz.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Jak się lekko podsmaży dodajemy posiekany miąższ cukinii. Delikatnie solimy, smażymy na małym ogniu często mieszając.
- Dodajemy ok. łyżkę startego świeżego imbiru, lub pół łyżeczki suszonego ( w przyprawie). Ilość imbiru możecie sobie regulować wedle upodobań.
- Podpieczone cukinie wyjmujemy z piekarnika i uzupełniamy farszem. Zmniejszamy grzanie do 160 stopni.
- Na koniec kładziemy pokrojony w kawałki ser niebieski.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 20 minut .