Img

Domowe ciasto lub batoniki musli

Już nie pamiętam kiedy, publikowałam na blogu coś słodkiego :) Ale dzisiejsza słodycz będzie nietypowa, bo bardzo bogata w bardzo wartościowe składniki.

To ciasto bardzo lubią moje dzieci i dla mnie jest to doskonała okazja, do przemycenia im wielu wartościowych ziaren. Tak naprawdę do masy musli możemy dodać wszystko co lubimy.
Przepyszne jest na ciepło, a jak całkowicie wystygnie można je pokroić  na równe batoniki. Doskonałe do zapakowanie dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie, lub jako przekąska do pracy.

Z mojej blaszki o wymiarach  36 cm x 24 cm wyszły mi 24 batoniki o wadze ok. 104 gramy każdy .


Kaloryczność:

Jeden batonik to ok. 210 kcal .

Jeśli byście chcieli zrezygnować ze spodu z ciasta i zrobić batoniki tylko z masą musli to taki batonik o wadze ok. 80 gramów będzie miał ok. 133 kcal.

Składniki na spód:
 Przygotowanie:
  1. Do przesianej mąki dodajemy miękkie masło. Siekamy. Dodajemy żółtka i cukier. Szybko zagniatamy.
    Jeśli macie malakser użyjcie go. Nie trzeba zagniatać. Ciasto praktycznie robi się samo.
  2. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy musli.
 
 Składniki na masę musli:
 Przygotowanie:
  1. Starte na grubej tarce jabłka łączymy z płatkami owsianymi, wszystkimi ziarnami i cynamonem. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy.
  2. Pianę z białek ubijamy na sztywno. Dodajemy do jabłek z ziarnami i dokładnie ręką mieszamy, aby masa dokładnie się połączyłam.
  3. Uklepujemy i odstawiamy na bok na czas zapiekania spodu.
 Przygotowanie ciasta:
  1. Kruche ciasto na spód wyjmujemy z lodówki. Wykładamy cienką warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok.10 minut.
  3. Wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy masą musli. Górę wyrównujemy.
  4. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 - 40 minut w temperaturze 180 st.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved