Domowe ciasto lub batoniki musli
Już nie pamiętam kiedy, publikowałam na blogu coś słodkiego :) Ale dzisiejsza słodycz będzie nietypowa, bo bardzo bogata w bardzo wartościowe składniki.
To ciasto bardzo lubią moje dzieci i dla mnie jest to doskonała okazja, do przemycenia im wielu wartościowych ziaren. Tak naprawdę do masy musli możemy dodać wszystko co lubimy.
Przepyszne jest na ciepło, a jak całkowicie wystygnie można je pokroić na równe batoniki. Doskonałe do zapakowanie dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie, lub jako przekąska do pracy.
Z mojej blaszki o wymiarach 36 cm x 24 cm wyszły mi 24 batoniki o wadze ok. 104 gramy każdy .
Kaloryczność:
Jeden batonik to ok. 210 kcal .
Jeśli byście chcieli zrezygnować ze spodu z ciasta i zrobić batoniki tylko z masą musli to taki batonik o wadze ok. 80 gramów będzie miał ok. 133 kcal.
- 150 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 gramów mąki graham razowej
- 50 gramów cukru trzcinowego (1/3 szklanki)
- 3 żółtka
- 250 gramów masła
Ta ilość wystarcza na dużą blachę. Moja ma wymiary 36 cm x 24 cm. Jeśli macie mniejsze blaszki użyjcie połowy porcji. Ciasto idzie tylko na spód.
- Do przesianej mąki dodajemy miękkie masło. Siekamy. Dodajemy żółtka i cukier. Szybko zagniatamy.
Jeśli macie malakser użyjcie go. Nie trzeba zagniatać. Ciasto praktycznie robi się samo. - Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy musli.
- 9 jabłek
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 2 czubate łyżki płynnego miodu
- pół szklanki suszonej żurawiny
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki cynamonu
- 3 białka jajek (żółtka dodaliśmy do ciasta na spód)
- Starte na grubej tarce jabłka łączymy z płatkami owsianymi, wszystkimi ziarnami i cynamonem. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy.
- Pianę z białek ubijamy na sztywno. Dodajemy do jabłek z ziarnami i dokładnie ręką mieszamy, aby masa dokładnie się połączyłam.
- Uklepujemy i odstawiamy na bok na czas zapiekania spodu.
- Kruche ciasto na spód wyjmujemy z lodówki. Wykładamy cienką warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok.10 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy masą musli. Górę wyrównujemy.
- Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 - 40 minut w temperaturze 180 st.