Img

Szybki lunch, na zimno lub na ciepło

Kochani,dziś mam dla Was propozycję na lunch, który możecie zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno jako sałatkę.
Przygotowanie tego dania przy dobrej organizacji nie zajmie Wam więcej niż 15  minut.

Pozostajemy w klimacie bakłażana, którego ja osobiście bardzo lubię. Jeśli jednak nie jesteście entuzjastami bakłażana możecie go zastąpić cukinią.
Nie wiem czy jedliście kiedyś nasiona granatu ? Są słodkie i mają bardzo ciekawy, specyficzny smak. Trochę jak połączenie ciemnych winogron i czerwonej porzeczki.
Bez wątpienia, dodają charakteru tej potrawie.

Kaloryczność:
Porcja 260 gramów ok. 420 kcal
Składniki:
Przygotowanie: 
  1. Makaron gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie. Ja w zwykłym sklepie Top Market kupiłam makaron w 100% razowy i ekologiczny.
  2. Patelnię smarujemy oliwą. Wrzucamy pokrojonego w kawałki bakłażana lub cukinię, solimy. Smażymy często mieszając ok.5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty. Nie odkrywamy pokrywki w tym czasie.
  3. Makaron mieszamy z bakłażanem. Całość posypujemy rozdrobnionym na kawałki serem feta i nasionami granatu.

Gotowe :)

 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved