Img

Kuchnia gruzińska – roladki z bakłażana z pastą orzechową !

Jeszcze kilka godzin i zacznie się weekend. Mamy karnawał ! Ale przede wszystkim jutro jest sobota !!!
My z mężem od jakichś 2-3 lat mamy taką sobotnią tradycję, że szykujemy na wieczór coś dobrego do jedzonka, włączamy dobry film, lub jak jest sezon, to Mam Talent lub X Factor w TV i zasiadamy wygodnie w salonie na kanapie.
Lubimy swoje towarzystwo i jeśli akurat nigdzie nie wychodzimy, to sobota jest takim dniem relaksu dla nas po całym tygodniu pracy.
Ja się zajmuję stroną kulinarną, mąż ogarnia dzieci, aby były już umyte i w piżamkach.

Wieczór to nie jest pora na obżarstwo, więc serwuję coś lekkiego.Zwykle jest to sałatka z lekkim dresingiem lub jakieś lekkie danie z warzyw.
Moja dzisiejsza propozycja to przekąska kuchni gruzińskiej. Przepis "podpytany" od kucharza w restauracji Gaumarjos. Fantastyczni właściciele. Bardzo ciepli i gościnni. Polecam obejrzenie odcinka Kuchennych Rewolucji z ich udziałem.

W roladkach z bakłażana z pastę orzechową, zakochałam się od pierwszego spróbowania. Jeśli nie przepadacie za bakłażanem,możecie spróbować z cukinią, jednak z bakłażanem jest MEGA !!!
Orzechy włoskie muszą być świeże, nie mogą być gorzkie. Przy zakupie koniecznie spróbujcie jednego.

Roladki, które dziś Wam proponuję świetnie się sprawdzą się na przystawkę lub przekąskę jeśli spodziewacie się gości i stanowią fantastyczną i zdrową alternatywę dla najczęściej podawanych przekąsek czyli jarzynowej sałatki z majonezem czy jajek w majonezie.
Możecie je także zapakować do lunchboxa i zabrać do pracy. To danie je się na zimno.


Kaloryczność

Jedna roladka o wadze 30 gramów to ok. 90 kcal. 
Składniki:
Przygotowanie: 
  1. Orzechy włoskie należy zmielić w maszynce.  170 gramów to taka średnia miseczka.
  2. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek wyciskamy w wyciskarce.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula lekko się przyrumieni.
  4. Dodajemy mielone orzechy i curry. Lekko solimy. Smażymy na malutkim ogniu 2-3 minuty często mieszając.Jeśli bardzo lubicie curry, możecie dodać tej przyprawy trochę więcej.
    Pastę przekładamy do miski i ugniatamy łyżką.
  5. Bakłażana kroimy w cienkie plasterki. Mi z jednego bakłażana wyszło 14 plasterków.
  6. Każdy plasterek smażymy z obydwu stron na patelni leciuteńko muśniętej oliwą.Delikatnie solimy. Najlepiej użyjcie pędzla kuchennego.
  7. Na każdy plasterek, po wystudzeniu, nakładamy porcję pasty orzechowej i zawijamy w roladki.

Mi wyszło 14 roladek.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved