Img

Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami

Dziś coś dla miłośników warzyw i orientalnych smaków. Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami. Danie w sam raz dla wegetarian, lub chcących odpocząć od mięska. Mięsożerni lub panowie którzy naturalnie jedzą więcej, mogą tu oczywiście dodać kawałki grillowanej piersi kurczaka.

Ilekroć jadłam smażony ryż z warzywami na mieście, zazwyczaj był bardzo tłusty i czułam się po nim jak balon. Moja wersja zawiera tylko 2 łyżeczki oliwy. Jedna do przygotowania ryżu, druga do warzyw.

Do przygotowania tego dania użyłam gotowej mieszanki mrożonych warzyw. Zimą bardzo często korzystam z mrożonek. Mrożone warzywa zachowują wszystkie wartości odżywcze, oczywiście pod warunkiem, że ktoś po drodze ich tych wartości nie pozbawił, na przykład nieprawidłowym przechowywaniem lub zaniedbaniami w procesie transportu.
Dobra mrożonka jest luźna w środku. Jeśli warzywa są zbite w bryłę lub bryły znaczy, że na jakimś etapie zdążyły się rozmrozić, a potem kolejny raz zamarzły.
Taka mrożonka jest bezwartościowa.

 
Składniki dla jednej osoby : 
 Przygotowanie:
  1. W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ryż i przyprawy (curry, imbir, słodką paprykę). Smażymy, aż ryż się zeszkli.Przepisy Fit: Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami. Porcja ok.330 kcal
  2. Wlewamy wodę 1 cm powyżej poziomu ryżu. Delikatnie solimy i przykrywamy pokrywką.
  3. Ryż często mieszamy i cały czas go pilnujemy. W momencie w którym ryż wchłonie całą wodę, a jest jeszcze twardy należy dodać wody. Wody dolewamy do momentu, aż ryż będzie dobry. Ma być miękki, ale nie rozgotowany. Ja robię al'dente.
    Wody dolewajcie ostrożnie. Lepiej 3 razy dolać po trochu niż raz chlusnąć i później nie wiadomo co z tą wodą zrobić. 
    Sprawdzajcie ryż na słoność. Jeśli jest mało słony, dosólcie według uznania.
  4. Jak ryż jest już dobry przygotowujemy warzywa.
  5. W woku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy warzywa, solimy i smażymy często mieszając.Przepisy Fit: Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami. Porcja ok.330 kcal
  6. Jak na warzywach nie będzie już szronu przykrywamy je pokrywką, jednak często mieszamy. Trzymamy pod przykryciem, aż zmiękną, jednak mają być chrupkie. Trzeba tego pilnować.
  7. Na kolejnej patelni, suchej, prażymy ziarna sezamu.
  8. Uprażone ziarna sezamu dodajemy do warzyw, a następnie całość mieszamy z ryżem.
  9. Gotowe danie polewamy sosem sojowym według uznania.
 Sos sojowy dodaję na końcu ponieważ to danie bardzo lubią moje dzieci, a im serwuję bez sosu sojowego.
Jeżeli macie ochotę możecie to danie oczywiście mocniej przyprawić.
 Przepisy Fit: Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami. Porcja ok.330 kcal
 Kaloryczność porcji ( 300 gramów) to ok. 330 kcal



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved