Dlaczego warto przekonać się do owsianki i co zauważyłam u siebie po 4 tygodniach stosowania, a następnie 2 tygodniach odstawienia ?
Wiosną, latem i wczesną jesienią, 3-4 razy w tygodniu jadłam na śniadanie jogurt z mixem śniadaniowym.
Umieszczałam go w publikowanych jadłospisach, oraz wiele razy polecałam przy innych okazjach.
Mix składa się z płatków owsianych, siemienia lnianego, pestek słonecznika oraz mieszanki otrębów żytnich i owsianych. To połączenie daje rewelacyjne rezultaty, jeśli chodzi o pracę żołądka. Poprawia perystatykę jelit, usuwa nagromadzone gazy i doskonale działa na cerę.
Na temat działania połączenia mixu z jogurtem otrzymałam on Was dziesiątki maili z podziękowaniami i opisem jak na Was działa.
Dziś chcę Wam polecić coś innego, idealnego na chłodne poranki.
Odkąd zrobiło się zimno zauważyłam, że jogurt z mixem na śniadanie za bardzo mnie schładza.
Potrzebowałam czegoś rozgrzewającego o takim samym działaniu.
Przerzuciłam się więc na owsiankę.
Wiem, wiem ..... powiecie mi, że źle się Wam kojarzy. Że ktoś Was do niej zmuszał w dzieciństwie itd. ale nie ważne jest to co było. Ważne jest to co tu i teraz, więc zapominamy o przyzwyczajeniach i skupiamy się na zaletach owsianki.
- Tak jak mix śniadaniowy owsianka opiera się na płatkach owsianych. Najlepsze są te naturalne, zwykłe, NIE BŁYSKAWICZNE.
Płatki owsiane zwykłe, poddane są najmniejszej obróbce hydrotermicznej dzięki czemu zachowują najwięcej składników odżywczych.
Są prawdziwą skarbnicą błonnika, witamin z grupy B, cynku, żelaza, magnezu, potasu i wapnia.
To dlatego tak świetnie działają na cerę, a zawartość magnezu koi i uspokaja.
- Płatki owsiane produkowane są z owsa siewnego.
Owies pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi. Ma również działanie przeciwutleniające.
Holenderscy naukowcy już 30 lat temu odkryli jego przeciwcholesterolowe działanie. Głównym składnikiem owsa, obniżającym poziom złego cholesterolu jest rozpuszczalny składnik ziarna beta -glukan.
(źródło: J.Carter - Żywnośc -Twój cudowny lek).
- Po 3 tygodniach jedzenia owsianki co drugi dzień zauważyłam efekty na skórze.
Skóra wyraźnie się wygładziła, rozświetliła.
Na święta wyjechaliśmy do rodziców. Po świętach na narty. W święta trochę inaczej jadłam. Podczas wyjazdu na narty mieliśmy zapewnione wyżywienie, więc znów nie gotowałam sama.
Po 2 tygodniach bez owsianki skutki jej braku zauwaźyłam na skórze.
Pojawiło mi sie kilka krostek, a skóra stała się szorstka, zaczerwieniona i jakby podrażniona.
Winę za to zrzucam na zmienione jedzenie i brak owsianki.
Po tych dwóch tygodniach po raz kolejny przekonałam się, jak ogromne znaczenie dla skóry ma to co jemy. Żaden krem nie da nam takich efektów jak zdrowe, naturalne jedzenie.
- Ja owsiankę przygotowuję na mleku. Można ją przygotować również na wodzie.
Można zjeść ją bez dodatków. Można dodać cynamon i starte jabłko, suszone owoce, odrobinę miodu. Siemię lniane i pestki słonecznika.
- Jeśli nie mieliście styczności z owsianką warto się do niej przekonać, ponieważ :
* jeśli macie kłopoty z cerą, żaden krem nie podziała tak jak owsianka, która zadziała od wewnątrz.
* owsianka świetnie działa na włosy. Regeneruje skórę głowy, sprawia, że włosy stają się błyszczące i mocne.
* zauważycie różnicę na skórze całego ciała.
* błonnik z owsianki reguluje pracę żołądka, poprawia perystatykę jelit. Owsianka jedzona na śniadanie sprawia, że od rana nie macie kłopotów z wzdęciami.
* jest syta. Da Wam energię na 3-4 godziny.
- 400 mleka lub wody
- 4 łyżki płatków owsianych
- szczypta soli
- Na gotującą się wodę lub mleko sypiemy płatki owsiane. Solimy. Gotujemy na małym ogniu czesto mieszając ok. 15 minut.
- Wyłączamy gaz. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5-10 minut.
Owsianka bez dodatków to ok.340 kcal
(400 ml mleka 2% - ok.200 kcal; 4 łyżki płatków - ok. 140 kcal)