Prosty przepis na kruche pierniczki na ostatnią chwilę !
Pieczenie pierniczków na święta to ogromna frajda nie tylko dla dzieci, aczkolwiek dzieci wyjątkowo lubią angażować się w świąteczne przygotowania :)
Ja w tym roku postanowiłam upiec furę pierników ku uciesze moich małych pomocników. To co Wam dziś prezentuję to pierwsza tura.
W piernikach najfajniejsze jest to, że ich zapach unosi się nie tylko w dniu w którym pierniczki pieczemy, ale i przez kolejne 2-3 dni. Ten zapach tworzy niesamowity przedświąteczny klimat.
Moje pierniczki możecie upiec na ostatnią chwilę. Są kruche i delikatne. Nie musicie czekać, aż zmiękną. Są gotowe do zjedzenia od razu :)
Polecam,
Kaloryczność
Pierniczek choinka o wadze 20 gramów ma ok. 70 kcal
Pierniczek choinka o wadze 20 gramów ma ok. 70 kcal
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 300 gramów masła
- 250 gramów cukru
- 250 gramów płynnego miodu
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 żółtka
- 4-5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany
Przygotowanie:
- Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewamy stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Wlewamy do masy miodowej i dokładnie mieszamy.
- Z masą miodową mieszamy również roztrzepane żółtka.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masę korzenną wlewamy do mąki, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.
- Ciasto można rozwałkować od razu lub schłodzić w lodówce. Rozwałkowujemy na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu 7-8 minut.