Słoneczne tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika
Dziś coś dla miłośników dań bezmięsnych. Bardzo lekkie danie do przygotowania w maksimum 20 minut. Doskonałe na lekką obiadokolację po wyczerpującym dniu, lunch do zabrania do pracy dla osób mających możliwość podgrzania lub weekendowy szybki obiad. Mięsożerni mogą dorzucić tu kawałki grillowanego fileta z kurczaka.
Tę kompozycję wymyśliłam dokładnie tydzień temu i od razu przypadła mi do gustu. Zasmakowała również mojej teściowej :)
Mam nadzieję, że słoneczna kolorystyka tego dania zachęci Was do wypróbowania. Gorąco polecam :)
Kaloryczność:
Całe danie waży 286 gramów i ma ok. 406 kcal
Składniki dla 1 osoby:
- 60 gramów świeżego makaronu tagliatelle
- pół średniej cukinii
- średnia marchewka
- łyżka oliwy z suszonych pomidorów (ja używam Smak)
- 3 suszone pomidory
- kilka kropel soku z limonki
- 1 łyżka pestek słonecznika
- sól
Przygotowanie:
- Marchewkę i cukinię ścieramy na tagliatelle przy pomocy zwykłej kuchennej obieraczki.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Oczywiście al dente :) Świeży makaron gotujemy 2-3 minuty.
- W woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa i pokrojone w kawałki suszone pomidory. Solimy i dusimy aż marchewka będzie miękka.
- Do warzyw dodajemy ugotowany makaron.Mieszamy. Całość skrapiamy sokiem z limonki i smażymy chwilę ( około 1 minuty).
- Danie wykładamy na talerz. Posypujemy uprażonymi wcześniej na gorącej patelni ziarnami słonecznika.