Img

Soczysty grillowany kurczak podany na zielonej sałatce

W ciągu ostatniego miesiąca otrzymałam sporo maili z prośbą o więcej przepisów na dania fit, oraz lunch boxy, czyli do zabrania do pracy lub na uczelnię.

Część z Was ma w pracy możliwość podgrzania i prosi o dania na ciepło (ja odchudzając się jadłam o 13-tej właśnie na ciepło), część nie ma np. studentki na uczelni  i początkowo zastanawiałam się jak Was pogodzić i zdecydowałam, że będą dania i na ciepło i na zimno :)
Zgodnie z prośbami będę również podawała wagę dania :)

W związku z tym zapraszam na pierwszy przepis w nowym cyklu Przepisy FIT: Soczysty grillowany kurczak podany na zielonej sałatce.
Uwielbiam tak przygotowanego kurczaka. Marynata nadaje mu głębokiego i wyrazistego smaku. No i najważniejsze ! Jest soczysty, a to w kurczaku najważniejsze.
Zielona sałatka to kaszka kuskus z grillowanymi zielonymi warzywami. Bardzo lekka, świeża i aromatyczna.
Do przygotowania tej sałatki używałam pełnoziarnistej kaszki kuskus ze sklepu ze zdrową żywnością.
To danie świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, jeśli macie gdzie go podgrzać, lub jako lekka obiadokolacja jak już z pracy wrócicie.
Przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu.
Cały posiłek ma tylko ok. 400 kcal, ale  gwarantuję Wam, że na długo zapewni uczucie sytości.

Pamiętacie układ posiłków? Jak układać posiłki, aby metabolizm był na właściwym poziomie. Dla nowych osób podaję link do cyklu Jak zgubiłam 13 kilo w 6 miesięcy.


Kaloryczność:
 Kurczak widoczny na zdjęciu (96 gramów) ma ok. 120 kcal
Porcja sałatki widoczna na zdjęciu (295 gramów) ma ok. 280 kcal
Całe danie ma więc ok. 400 kcal

Składniki dla 2 osób:
Do marynaty:
Przygotowanie:
  1. Do oliwy dodajemy rozgnieciony czosnek, sól, kurkumę i imbir. Mieszamy i tak przygotowaną marynatą nacieramy fileta z kurczaka.
  2. Na koniec oprószamy pieprzem cytrynowym i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  3. Po tym czasie kurczaka wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową (suchą, kurczak ma na sobie oliwę z marynaty!) i grillujemy z każdej strony.

    Jak sprawdzić czy już jest dobry?
    Jeżeli po bokach nie widać surowego mięsa (różowego) kurczak jest gotowy.
 marynata do piersi z kurczaka
W tym czasie przygotowujemy zieloną sałatkę.
 
Składniki:
 Przygotowanie:
  1.  Kaszkę kuskus zalewamy bulionem (jeden centymetr powyżej poziomu kaszy). Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
  2. Cukinię i selera naciowego kropimy w kostkę lub kawałki i grillujemy na patelni grillowej posmarowanej oliwą. Polecam użyć kuchennego pędzla silikonowego. Solimy.Przepisy FIT : Soczysty grillowany kurczak podany na zielonej sałatce
  3. Grillowane warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki dodajemy do kaszki kuskus. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.Przepisy FIT : Soczysty grillowany kurczak podany na zielonej sałatcePrzepisy FIT : Soczysty grillowany kurczak podany na zielonej sałatce



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved