Roladki faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym
Dziś chcę Wam zaproponować danie, które z powodzeniem możecie podać na świąteczny obiad lub inną uroczystą okazję. Roladki faszerowane szpinakiem i suszonym pomidorem w kremowym sosie śmietanowym.
Schab większości z nas kojarzy się z kotletem schabowym w panierce. Tłustym i ciężkostarawnym.
Dziś chcę odczarować schab i udowodnić, że ze schabu może powstać ciekawe danie.
Standardowej wielkości kotlet schabowy w panierce (130 gram) to ok. 420 kcal.
Jedna roladka, którą chcę Wam dziś zaproponować to ok. 135 kcal .
Obiadowa porcja składająca się z dwóch roladek to ok. 270 kcal .
Na dole strony podałam również wagę.
Jeśli lubicie szpinak i suszone pomidory koniecznie musicie wypróbować to danie.
Jakie macie sposoby na schab, aby nie był on kotletem w panierce ?
- pół kilograma schabu wieprzowego (wychodzi 8 roladek)
- pół litra bulionu/ rosołu (intensywny w smaku)
- paczka świeżego szpinaku
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżka klarowanego masła
- 16 plasterków suszonego pomidora w oleju (ja używam Smak, smakują najlepiej )
- sól, pieprz ziołowy
- oliwa z suszonych pomidorów do smażenia
- czubata łyżka mąki
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki śmietany 18%
- Schab kroimy na kotlety i cieniutko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy czosnek i szpinak.Solimy. Dusimy często mieszając. Szpinak ma być al dente. Nie wolno go rozgotować.
- Na każdym kawałku schabu kładziemy szpinak i po 2 suszone pomidory.Zawijamy w roladkę.
- Roladki dobrze jest spiąć wykałaczkami, aby nie rozwaliły nam się podczas smażenia.
- Na rozgrzanej oliwie (tej z suszonych pomidorów) obsmażamy roladki z każdej strony ok. 1-2 minuty i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Zalewamy bulionem/rosołem, przykrywamy od góry pokrywą od naczynia i ustawiamy na gazie. Dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.
- Wyjmujemy roladki z bulionu. Bulion podgrzewamy. W mleku rozrabiamy mąkę. Dodajemy do gotującego się bulionu cały czas mieszając trzepaczką. Nie może być grudek.
- Śmietanę hartujemy łyżką gorącego sosu. Dodajemy do reszty sosu. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Roladki przekładamy do sos. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
Kaloryczność:
Jedna roladka o wadze ok. 75 gramów ma ok. 135 kcal
Łyżka sosu ma ok. 25 kcal