Img

Obraz polskiego restauratora wyłaniający się z Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler?

Ósmy sezon Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler właściwie dobiega  końca.
Oglądalność tego programu pokazuje, że temat w dalszym ciągu nie traci na aktualności i wcale się nie zdziwię jeśli TVN zdecyduje się na dziewiąty sezon.
Jak to się dzieje, że Kuchenne Rewolucje jeszcze się nie przejadły, a restauracji chętnych do zmian nie brakuje?

Moim zdaniem wielu polskich restauratorów choruje na tę samą chorobę.A dobry lekarz jest zawsze w cenie.

Oglądacie ten program? Ja widziałam chyba wszystkie odcinki.
Jednak do napisanie tego tekstu skłonił mnie czwartkowy odcinek. 
Komentarze Pani Magdy trafione w punkt. Całość przekomiczna i momentami łzy mi pociekły ze śmiechu. Ale przypadek restauratora, klasyczny. Klasycznie smutny.

Gdybym Was zapytała o jedną rzecz jaką powinna mieć restauracja, aby miała szansę odnieść sukces to co by to było ? Co byście odpowiedzieli ? Jedna rzecz !
Doskonała  lokalizacja ? Klimat, tworzony wystrojem wnętrza ? Miła obsługa ? Dobry kucharz ? 

Moim zdaniem to restaurator z pasją. Jeśli nie ma pasji, nie będzie restauracji.
Pasja tworzy klimat. Pasja jest zaraźliwa i pasję się czuje w powietrzu.
Jest mnóstwo restauracji w Polsce,które powstały z pasji. Tam jest smacznie. Tam się wraca.
Kuchenne Rewolucje pokazały jak wiele restauracji w Polsce otwieranych jest dlatego, że to jest jakiś tam pomysł na biznes.
No bo cóż to za filozofia. Usmażyć w panierce fileta z kurczaka na kilkanaście sposobów,do tego frytki i zestaw surówek. W menu jeszcze zgodnie z tendencją flaki, rosół, żurek.  I parę innych klasyków, które mają wszyscy. I ma się kręcić. Ma być z tego kasa.
Poszlibyście na takie dania do knajpy ?
Czy mając ochotę na fileta w panierce idzie się na to do knajpy ? Warto wychodzić z domu ?

Ja do restauracji chodzę na to czego w domu nie mam. Na to czego sama zrobić nie umiem.
W restauracji chcę poznawać nowe smaki. Fileta jak będę miała na niego ochotę to go sobie usmażę sama.
Jest jedna kanajpka w Warszawie, gdzie podają doskonałą karkówkę z grilla z sosem Cafe de Paris. Fenomenalny sos i sposób przygotowania mięsa. Jadłam to danie już kilka razy i pewnie jeszcze nie raz tam pójdę właśnie na to danie.

Niestety. Jeśli restaurator nie czuje bluesa, a myśli tylko o zarobku to z tego chleba nie będzie.
Restauracja musi na siebie zarabiać, to oczywiste, ale nie może to być cel sam w sobie.
Ludzi się nie da oszukać. Nikt nie lubi jak się z niego robi idiotę, a tak się właśnie czuję jak dostaję twardego zraza w knajpie i jeszcze każą mi a niego zapłacić.

Oglądaliście Kuchenne Rewolucje w czwartek ?
Macie jakieś ulubione knajpki ?
Na co do nich chodzicie?
Piszcie miasta, gdzie i na co warto pójść!




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved