Img

Włoska polenta z sałatką z grillowanych warzyw

Dziś zaprezentuję Wam drugi przepis z książki Suzanne Carreiro Sekrety domowej kuchni Włochów i będzie to polenta.
Cóż to takiego?
Polenta to tradycyjne danie wiejskie w postaci drobnej ugotowanej kaszki kukurydzianej.
Serwując polentę stawiano ją w misce, na środku stołu i każdy nakładał sobie porcję na swój talerz. Podaje się ją w wersji tzw.papki lub w wersji zwartej tak ja u mnie. Ja wolę tę drugą wersję.

Do tego przepisu podeszłam z dużą dozą nieufności. Do wypróbowania zachęcił mnie opis w książce, jednak główny składnik nie bardzo do mnie przemawiał. 
Kaszka kukurydziana kojarzyła mi się z jedzeniem dla niemowląt lub ludzi bez zębów :) No ale, na bok uprzedzenia. Kto nie spróbuje ten się nie przekona. 

Cały smak dają dodatki. Te wszystkie aromaty świetnie się ze sobą komponują.
W Umbrii polentę podaje się z ragù. W innych częściach kraju z czym kto chce. Ja zrobiłam wersję lunchową, więc polentę zestawiłam z lekką sałatką z grillowanych warzyw.
Doskonała propozycja na lunch do pracy pod warunkiem, że macie gdzie podgrzać. 

Kaloryczność:
Porcja polenty (dwa trójkąty) ma ok. 225 kcal
Porcja sałatki ma ok. 140 kcal

kuchnia włoska sałatki kaloryczność
Składniki dla 4-5 osób :
Przygotowanie:
  1. Zagotowujemy wodę i bulion. Cały czas mieszając wsypujemy powoli kaszkę pilnując,żeby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, aż kaszka zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy parmezan, pietruszkę i bazylię. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą.kuchnia włoska kaloryczność przepisy
  2. Polentę wylewamy do naczynia w którym ma zgęstnieć. Rozsmarowujemy równomiernie. Studzimy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.
  3. Po tym czasie odkrawamy kawałki polenty wielkości trójkątów. Pieczemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej leciutko posmarowanej oliwą (patelnia ma być lekko muśnięta oliwą - użyj pędzelka silikonowego)
    przepisy kuchni włoskiej inspiracje kaloryczność
 Przygotowanie sałatki z grillowanych warzyw - dla 1 osoby: 
Przygotowanie:
  1. Na rozgrzaną patelnię grillową wrzucamy paprykę i selera naciowego. Delikatnie solimy.
  2. Wystudzone grillowane warzywa mieszamy z posiekaną sałatą i pokrojonymi oliwkami.
  3. Na koniec dodajemy łyżkę sosu winegret i mieszamy wszystkie składniki.
 sałatka z grillowanych warzyw kaloryczność dietetyczna kuchnia



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved