Umbryjskie Ragù
Przepis na Umbryjskie Ragù pochodzi z książki Suzanne Carreiro Sekrety domowej kuchni Włochów, którą aktualnie czytam i którą jestem coraz bardziej zafascynowana.Pisałam Wam o niej wczoraj.
Umbryjskie Ragù to sos mięsny stosowany do makaronów, gnocchi, polenty i lasagne.
"Sugo con carne mista" w wolnym tłumaczeniu oznacza sos z mięsa mieszanego, ponieważ zależnie od zamożności rodziny ragù zawierało różne rodzaje mięsa. Popularne połączenia to mięso kaczki i królika, gęsi z jagnięciną i wieprzowiną, wołowiny z wieprzowiną oraz podrobami.
Każda umbryjska rodzina robi ragù według własnego przepisu, ale aromatyczna podstawa do sosu jest niemal zawsze taka sama i stanowi ją seler naciowy, cebula i marchewka.
Wielu włochów nie wyobraża sobie sugo di carne mista bez kurczaka i pancetty czyli suszonego boczku, który zdecydowanie wzbogaca smak tej potrawy.
Zgodnie z tym co pisze autorka książki przepis pozostawia dużo miejsca na innowację. W związku z tym ja ze swojej strony wzbogaciłam go o dwa składniki: czosnek i bazylię. I to był mój strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o tę potrawę.
Stopień zredukowania płynu zależy od tego do czego ragù będzie użyte. Jeśli ma być podane w formie zupy redukujemy go delikatnie, jednak smak wszystkich składników zostaje wydobyty dopiero wtedy jeśli cierpliwie zredukujemy prawie cały płyn.
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- pół szklanki wody
- 300 gram mielonej wołowiny
- 200 gram mielonej wieprzowiny (łopatka)
- 2 małe udka z kurczaka lub 4 skrzydełka
- 90 gramów pancetty lub wędzonego, surowego boczku (nie parzonego !!!! )
- 2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- łyżka słodkiej papryki
- szklanka wytrawnego białego wina
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 250 ml przecieru pomidorowego
- garść liści bazylii
- ząbek czosnku
- W wysokiej patelni (ja używam woka) na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekany seler, startą marchewkę i posiekaną cebulę. Dodajemy wodę i smażymy około 10 minut od czasu do czasu mieszając aż woda wyparuje, a cebula stanie się miękka .
- Boczek zesmażamy na suchej patelni. Do warzyw dodajemy mielone mięso, kurczaka i zesmażony boczek. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu kolejne 10 minut mieszając i rozdrabniając mięso (kurczaka nie ruszamy).
- Wlewamy wino i dusimy na małym ogniu około godziny od czasu do czasu mieszając i rozgniatając mięso.Płyn powinien się mocno zredukować.
- Do potrawy dodajemy pomidory, słodką paprykę, bazylię i rozgnieciony ząbek czosnku. Smażymy ma maleńkim ogniu około 2 godzin często mieszając. Sos ma zredukować swoją objętość i zgęstnieć. Na koniec wyjmujemy kurczaka. Obieramy mięso i dodajemy do sosu. Jeśli to konieczne, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kaloryczność:
Porcja zawierająca szklankę (250 ml) ragù ma ok. 290 kcal
(ilość widoczna na zdjęciu)