Img

Umbryjskie Ragù

Przepis na Umbryjskie Ragù pochodzi z książki Suzanne Carreiro Sekrety domowej kuchni Włochów, którą aktualnie czytam i którą jestem coraz bardziej zafascynowana.Pisałam Wam o niej wczoraj.

Umbryjskie Ragù to sos mięsny stosowany do makaronów, gnocchi, polenty i lasagne.
"Sugo con carne mista" w wolnym tłumaczeniu oznacza sos z mięsa mieszanego, ponieważ zależnie od zamożności rodziny ragù zawierało różne rodzaje mięsa. Popularne połączenia to mięso kaczki i królika, gęsi z jagnięciną i wieprzowiną, wołowiny z wieprzowiną oraz podrobami.

Umbryjskie Ragù kuchnia włoska przepisy kuchni włoskiej sekrety domowej kuchni włochów kalorycznośćKażda umbryjska rodzina robi ragù według własnego przepisu, ale aromatyczna podstawa do sosu jest niemal zawsze taka sama i stanowi ją seler naciowy, cebula i marchewka.
Wielu włochów nie wyobraża sobie sugo di carne mista bez kurczaka i pancetty czyli suszonego boczku, który zdecydowanie wzbogaca smak tej potrawy.
Zgodnie z tym co pisze autorka książki przepis pozostawia dużo miejsca na innowację. W związku z tym ja ze swojej strony wzbogaciłam go o dwa składniki: czosnek i bazylię. I to był mój strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o tę potrawę.
Stopień zredukowania płynu zależy od tego do czego ragù będzie użyte. Jeśli ma być podane w formie zupy redukujemy go delikatnie, jednak smak wszystkich składników zostaje wydobyty dopiero wtedy jeśli cierpliwie zredukujemy prawie cały płyn.

Składniki na 7-8 porcji Ragù: 
Przygotowanie: 
  1.  W wysokiej patelni (ja używam woka) na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekany seler, startą marchewkę i posiekaną cebulę. Dodajemy wodę i smażymy około 10 minut od czasu do czasu mieszając aż woda wyparuje, a cebula stanie się miękka .Umbryjskie Ragù kuchnia włoska przepisy kuchni włoskiej sekrety domowej kuchni włochów kaloryczność
  2. Boczek zesmażamy na suchej patelni. Do warzyw dodajemy mielone mięso, kurczaka i zesmażony boczek. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu kolejne 10 minut mieszając i rozdrabniając mięso (kurczaka nie ruszamy).Umbryjskie Ragù kuchnia włoska przepisy kuchni włoskiej sekrety domowej kuchni włochów kaloryczność
  3. Wlewamy wino i dusimy na małym ogniu około godziny od czasu do czasu mieszając i rozgniatając mięso.Płyn powinien się mocno zredukować.Umbryjskie Ragù kuchnia włoska przepisy kuchni włoskiej sekrety domowej kuchni włochów kaloryczność
  4. Do potrawy dodajemy pomidory, słodką paprykę, bazylię i rozgnieciony ząbek czosnku. Smażymy ma maleńkim ogniu około 2 godzin często mieszając. Sos ma zredukować swoją objętość i zgęstnieć. Na koniec wyjmujemy kurczaka. Obieramy mięso i dodajemy do sosu. Jeśli to konieczne, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.przepis z mięsa mielonego pomysł na danie kalorycznosć

Kaloryczność:
Porcja zawierająca szklankę (250 ml) ragù ma ok. 290 kcal  

(ilość widoczna na zdjęciu)

Ragù zredukowane delikatnie, do podania w formie zupy z opiekaną bagietką lub grzanką zapieczoną z serem. danie z mielonego mięsa i kurczaka, kaloryczność sos zupa



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved