Img

Moja urodzinowa wuzetka ;)

Składniki  na biszkopt:
(wszystkie składniki mają mieć jednakową temperaturę, najlepiej, aby przed przystąpieniem do pieczenia minimum godzinę postały na blacie w kuchni):  
Przygotowanie: 
  1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, grzanie góra - dół, bez termoobiegu. Prostokątną formę wykładamy wysmarowanym masłem papierem do pieczenia.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na średnich obrotach miksera przez około 2-3 minuty, aż dobrze się spienią. Następnie zwiększamy obroty miksera na maksymalne i dodajemy stopniowo po łyżce cukru cały czas miksując (w sumie szklanka). Pianę z cukrem miksujemy w sumie około 3-4 minuty. Gdy dodamy już cały cukier miksujemy kolejne 3 minuty na najwyższych obrotach.
  3. Cały czas miksując dodajemy do piany po żółtku (dodajemy kolejne żółtko, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą). Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy całość jeszcze przez około 3 minuty.
  4. Kakao mieszamy z mąką. Dodajemy partiami do masy białkowej. Miksujemy na najniższych obrotach bardzo krótko do momentu, aż składniki się połączą (nie miksujemy długo, aby piana nie opadła).
  5. Ciasto wkładamy do formy, równamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut, po tym czasie od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i odstawiamy na blat. Po 10-15 minutach wyjmujemy biszkopt z formy (przy pomocy papieru), wykładamy do góry dnem i studzimy.

Po wystudzeniu kroimy na dwie części.

Krem:
Polewa czekoladowa:
Przygotowanie:
  1. Żelatynę mieszamy z 12 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  2. Śmietanę przelewamy do wysokiej miski i ubijamy na najwyższych obrotach. Gdy śmietana zacznie gęstnieć stopniowo dodajemy cukier puder. Aby zapobiec kropkom śmietany dookoła w kuchni warto miskę i mikser owinąć bawełnianą ściereczką.
  3. Do zimnej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany, mieszamy po czym dodajemy kolejne 2-3 łyżki. Tak "zaprawioną" żelatynę miksujemy z pozostałą ubitą śmietaną.
  4. Dolną warstwę biszkoptu smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy bitą śmietanę (zostawiamy trochę do dekoracji)  i przykrywamy drugą warstwą biszkoptu.
  5. Górną warstwę biszkoptu polewamy polewą czekoladową i schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.
Polewa:
  1. W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy pokruszoną w kawałki czekoladę i mleko. Cały czas mieszamy, aż masa stanie się gładka i jednolita.
  2. Polewę wylewamy na górną warstwę biszkoptu i wstawiamy do lodówki do stężenia.
 Moja urodzinowa wuzetka ;) kaloryczność przepis ciasto z bitą śmietaną z kremem przepis na biszkopt
Wuzetka co tu kryć, jest mega kaloryczna, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi ;)
Ja mam dziś urodziny i zamierzam sobie dziś pofolgować ;) a co !
Kaloryczność:
Porcja ma ok. 450 kcal  
Moja urodzinowa wuzetka ;) kaloryczność przepis ciasto z bitą śmietaną z kremem przepis na biszkopt 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved