Lunchbox samo zdrowie !!! Kopalnia witamin i minerałów w jednej kanapce
Dziś mam dla Was propozycję na lunch do pracy.
Szybką w przygotowaniu, mega sycącą i mega zdrową. W składzie awokado, wędzony łosoś, sałata i serek.
Dlaczego warto jeść awokado?
Dr. W. Ester twierdzi, że ″Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych, jakie natura daje człowiekowi. ..."
Jako ciekawostkę powiem Wam, ze awokado jest owocem a nie warzywem :)
Zawiera witaminy B9, B6 (pomaga łagodzić zmiany nastroju u kobiet) , K, E (witamina młodości) i C a także karoteny, białko, sporo magnezu, wapnia, potasu i fosforu.
Ze względu na dużą zawartość potasu jest polecane osobom wyczerpanym i cierpiącym na depresję, dlatego świetnie nadaje się na lunch do pracy, kiedy to musimy być skupieni i pełni energii.
Warto zaznaczyć, iż awokado nie zawiera cholesterolu ani sodu.
Powiecie, że jest tłuste ? Owszem, ale tłuszcze z awokado są zdrowe dla serca, gdyż są to tłuszcze jednonienasycone oraz Omega-3.
Co dobrego jest w łososiu?
Łosoś ma w swoim składzie najzdrowsze nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, które wspomagają odporność i zalecane są osobom chorym na serce. Łosoś to kopania witamin A, D, E, PP, witamin z grupy B – B2, B6, B12, oraz składników mineralnych – magnezu, selenu, jodu i wapnia.
- 10 minut czasu
- pół pełnoziarnistej bagietki (cała bagietka o wadze 176 gramów ma ok. 362 kcal) - ok.181 kcal
- pół awokado - ok. 112 kcal
- 30 gramów wędzonego łososia - ok. 50 kcal
- łyżka serka ze szczypiorkiem Piątnica - ok. 25 kcal
- liść sałaty lodowej
- płaska łyżeczka masła osełkowego do posmarowania kanapki - ok. 30 kcal
2. Tak przygotowaną pastę wykładamy na bagietkę posmarowaną masłem i wyłożoną sałatą.