Rozpływająca się w ustach karkówka według sugestii Magdy Gessler
To mięsko to jest hit !
Podczas jednego z odcinków Kuchennych Rewolucji Magda Gessler robiła karkówkę marynowaną w mleku.Generalnie za karkówką nie przepadałam, ale zachęciła mnie euforia gości, którym podano taką karkówkę na kolacji podczas owej rewolucji.W programie nie podała oczywiście całego przepisu, nigdy tego nie robi ,ale mnie wystarczyły jej sugestie i polecenia, jakie wydawała kucharkom. Posklejałam to w całość i spróbowałam w domu.
Karkówkę przyprawiłam po swojemu, obłożyłam cebulą i zalałam mlekiem. W takiej kąpieli spędziła 24 godziny. Później wylądowała na grillu, po czym dusiła się w sosie. Efekt ? Powalający !
Tak zrobionej karkówki jeszcze nie jadłam. Mięso mięciuteńkie, kruchutkie, rozpływające się w ustach.
Spróbujcie !Polecam.
Do mięsa nie dodaję grama tłuszczu. Obsmażane jest na patelni grillowej po wyjęciu z marynaty. W ten sposób tłuszcz, którym poprzerastana jest karkówka wytopi się i już do nie zjadamy.
Mięso dusi się w sosie chrzanowy. Całość świetnie się razem komponuje.
- 1 kg karkówki (ważna jest jakość mięsa, kupujcie w kawałku, ma być różowa, nie za duża)
- 3 cebule
- sól gruboziarnista,pieprz, słodka papryka,kolendra,
- litr mleka 2%
- Karkówkę kroimy na steki. Nacieramy przyprawami, obsypujemy kolendrą. Cebulę kroimy w cienkie krążki.
- W wysokim naczyniu układamy mięso warstwami z cebulą tzn. warstwa mięsa - cebula, warstwa mięsa - cebula.
- Zlewamy mlekiem. Naczynie owijamy folią do żywności i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
- Mięso wyjmujemy z marynaty. Steki obsmażamy na patelni grillowej bez tłuszczu !
- Obsmażone mięso wkładamy do sosu.
- 2 czubate łyżki klarowanego masła
- 4 łyżki mąki
- pół cebuli
- pół litra mleka
- szklanka bulionu z kurczaka
- 2 łyżki chrzanu (w zasadzie według uznania)
- sól, biały pieprz
- W wysokiej patelni lub wysokim rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy mąkę i zasmażamy, po czym stopniowo wlewamy mleko wymieszane z rosołem cały czas mieszając trzepaczką.
- Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję sosu, doprawiamy solą i chrzanem.
- Do sosu wkładamy mięso i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 30 - 40 minut.
Jeden kotlet z karkówki widoczny na zdjęciu ma ok. 130 kcal
Jedna łyżka sosu ma ok. 25 kcal