Img

Pulpeciki z łososia w sosie śmietanowo – koperkowym

Dziś proponuję danie rybne. Ryby trzeba jeść ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe obniża stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy krwi, oraz obniża poziom tzw. "złego" cholesterolu.
Pulpeciki robi się szybko. Trochę czasu wymaga przygotowanie bulionu, ale można go zrobić nawet dzień wcześniej

Składniki na 10 pulpecików:Pulpeciki z łososia w sosie śmietanowo - koperkowym kaloryczność dania z rybą
Wywar na sos:

Z włoszczyzny, skóry z łososia i przypraw gotujemy bulion. Doprawiamy solą i sosem rybnym.Przecedzamy przez sitko.

 Do sosu:  
Przygotowanie: 
  1. Kajzerkę wkładamy do ciepłego mleka. Odsączamy dokładnie tak jak na mielone. Łososia, cebulę i bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Formujemy pulpeciki. Obtaczamy w mące i obsmażamy na oliwie na złoty kolo. Odkładamy.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i robimy zasmażkę po czym delikatnie i stopniowo wlewamy bulion cały czas mieszając trzepaczką do uzyskania kremowej konsystencji.
  4. Gotujemy 2-3 minuty cały czas mieszając. Na koniec zaklepujemy śmietaną i  dodajemy koperek.
  5. Pulpety wkładamy do sosu i dusimy pod przykryciem na małym ogniu  5-10 minut. 

Podajemy z surówką z czerwonej kapusty oraz pure ziemniaczanym .Pulpeciki z łososia w sosie śmietanowo - koperkowym kaloryczność dania z rybą

Kaloryczność:
 Jeden standardowej wielkości pulpecik ma ok. 85 kcal
Łyżka sosu ma ok. 20 kcal



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved