Pulpeciki z łososia w sosie śmietanowo – koperkowym
Dziś proponuję danie rybne. Ryby trzeba jeść ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe obniża stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy krwi, oraz obniża poziom tzw. "złego" cholesterolu.
Pulpeciki robi się szybko. Trochę czasu wymaga przygotowanie bulionu, ale można go zrobić nawet dzień wcześniej
Składniki na 10 pulpecików:
- 250 gramów fileta z łososia
- pół cebuli
- jedna kajzerka
- szklanka mleka
- jajko
- sól, pieprz
- mąka do obtaczania pulpetów
- oliwa do smażenia
Wywar na sos:
- skóra z fileta łososia lub dwie głowy rybie
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- cebula
- por
- 1,3 litra wody
- sól, pieprz, liść laurowy, kolorowy pieprz ziarnisty,
- łyżka sosu rybnego
Z włoszczyzny, skóry z łososia i przypraw gotujemy bulion. Doprawiamy solą i sosem rybnym.Przecedzamy przez sitko.
Do sosu:
- czubata łyżka klarowanego masła
- 3 łyżki mąki
- 2 czubate łyżki śmietany 18%
- świeży koperek
- przygotowany bulion
Przygotowanie:
- Kajzerkę wkładamy do ciepłego mleka. Odsączamy dokładnie tak jak na mielone. Łososia, cebulę i bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Formujemy pulpeciki. Obtaczamy w mące i obsmażamy na oliwie na złoty kolo. Odkładamy.
- Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i robimy zasmażkę po czym delikatnie i stopniowo wlewamy bulion cały czas mieszając trzepaczką do uzyskania kremowej konsystencji.
- Gotujemy 2-3 minuty cały czas mieszając. Na koniec zaklepujemy śmietaną i dodajemy koperek.
- Pulpety wkładamy do sosu i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 5-10 minut.
Podajemy z surówką z czerwonej kapusty oraz pure ziemniaczanym .
Kaloryczność:
Jeden standardowej wielkości pulpecik ma ok. 85 kcal
Łyżka sosu ma ok. 20 kcal
Łyżka sosu ma ok. 20 kcal