Faszerowane łódeczki bakłażana na ostro – jedno z moich ulubionych dań !
Pierwszy raz w takim zestawieniu smaków zrobiłam to danie w ramach testów na sobie ponad tydzień temu.
Nie mogłam uwierzyć, że z delikatnego w smaku bakłażana mogła wyjść taka petarda aromatów.
Słodka i ostra papryka oraz imbir, z kawałkami bakłażana i kuskusem komponują się doskonale, a ser lazur nadaje całości charakteru. Wyostrza i "podbija smaki". Po zapieczeniu kuskus robi się z zewnątrz lekko chrupiący.
I nie wymieniajcie lazura na żaden inny ser. Próbowałam później z innymi i to już nie to samo.Tylko ser z niebieską pleśnią pasuje do tej kompozycji.
Zeszłej soboty przetestowałam to danie na moim mężu, który do nowości zawsze podchodzi z rezerwą i generalnie jest surowy w ocenach. Stwierdził że nie przepadał nigdy za bakłażanem, ale w tym zestawieniu bardzo mu smakuje.
Ja kocham to danie !!! W weekend wybieram się do mojej siostry i zamierzam im to przygotować :)
To danie jest wegetariańskie. Nie zawiera kszty mięsa. Świetnie nadaje się na wieczorną obiadokolację lub szybki lunch. Danie przygotujesz w 15 minut. A czas kiedy znajdzie się w piekarniku możesz wykorzystać na przygotowanie stołu czy relaks po pracy.
- 1 bakłażan wielkości dłoni (około 10-12 cm, takiej wielkości są najsmaczniejsze)
- 1/4 drobno posiekanej cebulki
- 1/3 szklanki gotowej kaszki kuskus
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 1/3 kostki sera lazur z niebieską pleśnią (ja użyłam Turek)
- sól
- łyżka oliwy aromatyzowanej pomidorami (najlepsza jest z pomidorów suszonych - ja polecam pomidory suszone firmy Smak, są świetne. Można je kupić w każdym sklepie Top Market)
- Bakłażana przekrawamy na pół i wydrążamy " łódeczki". Przygotowujemy kaszkę kuskus według przepisu na opakowaniu.Wydrążony miąższ bakłażana kroimy w kosteczkę.
- Na oliwie podsmażamy cebulę i kawałki miąższu bakłażana. Jak cebula się zeszkli dodajemy kaszkę kuskus i smażymy na minimalnym ogniu 2-3 minuty ciągle mieszając. Doprawiamy papryką, imbirem i solą.
- Łódeczki bakłażana solimy i wypełniamy farszem.Na koniec na górze obkładamy kawałkami sera lazur.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut bez termoobiegu. Pierwsze 10 minut pieczemy ustawiając grzanie tylko od dołu. Drugie 10 minut ustawiamy grzanie góra - dół.
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 330 kcal