Risotto z dynią, cynamonem i parmezanem w towarzystwie marynowanego, grillowanego kurczaka
Dziś mam dla Was danie obiadowe. Ale jeśli akurat nie macie ochoty na towarzystwo kurczaka, można go pominąć. Risotto smakuje doskonale również jako samodzielne danie.
Do risotto dodałam moją ukochaną dynię i połączyłam ją z cynamonem i curry. Efekt jest zaskakujący. Tak przyprawione risotto smakuje doskonale a przy tym jak cudownie pachnie.
Zachęcam do wypróbowania !
Składniki na risotto dla 4 osób :
- 200 gram ryżu do Arborio (połowa torebki ryżu do risotto Kupiec, całe opakowanie ma 400 gram)
- litr bulionu drobiowego
- 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- jedna czubata łyżka masła
- pół szklanki białego wina(półsłodkiego)
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki curry
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól
Przygotowanie:
- W woku lub wysokiej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę dynię i smażymy aż dynia się zeszkli. Dodajemy ryż i smażymy aż będzie lekko szklisty. Lekko solimy.
- Wlewamy wino i odparowujemy ciągle mieszając.
- Następnie stopniowo wlewamy po łyżce wazowej bulionu, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gdy ryż wchłonie cały bulion wlewamy kolejną porcję.
- Po trzeciej łyżce bulionu dodajemy cynamon i curry.
- Risotto powinno być luźne. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany. Trzeba to sprawdzać. Może zostać trochę bulionu, ale może się też okazać, że trzeba będzie trochę dolać. To zależy od "wodnistości" dyni i rodzaju ryżu.
- Na koniec po zdjęciu z ognia dodać starty parmezan,wymieszać i odstawić na 1-2 minuty pod przykryciem.
- W razie potrzeby doprawić solą. To zależy od stopnia doprawienia bulionu.
Kaloryczność:
Z podanej ilości wyjdą 4 porcje risotto.
Jedna porcja risotto ma ok. 300 kcal
Z podanej ilości wyjdą 4 porcje risotto.
Jedna porcja risotto ma ok. 300 kcal
Marynowany kurczak dla 4 osób:
- cała podwójna pierś z kurczaka
- sól
Marynata do kurczaka:
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- łyżka słodkiej papryki
- świeża bazylia
Przygotowanie:
- Czosnek przecisnąć przez praskę. Liście bazylii drobniuteńko posiekać. Połączyć z resztą składników.
- Pierś kurczaka podzielić na 4 części. Posolić i natrzeć marynatą. Odstawić na godzinę. Można też przygotować kurczaka rano i zrobić po przyjściu z pracy. Im dłużej kurczak jest w marynacie tym lepiej.
- Kurczaka zawinąć w pergamin i smażyć na suchej patelni grillowej.
Kaloryczność
Porcja gotowego fileta ma ok. 130 kcal
Porcja gotowego fileta ma ok. 130 kcal
Cała podwójna pierś z kurczaka ma średnio ok. 400 gram. Przecinamy ją wzdłuż i każdą połowę dzielimy na dwie części.
Jedna porcja przed przyrządzeniem waży ok. 100 gram.
Porcja widoczna na zdjęciu to jedna porcja risotto i 2 kawałki kurczaka
Cały obiad ma ok. 560 kcal
Z jednym kawałkiem kurczaka obiad będzie miał ok. 430 kcal
A to tak dla przypomnienia, przepis na risotto według mojej córki :)