Img

Zapiekanka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, oliwkami i świeżą bazylią

Dziś coś dla miłośników kasz.
Czytałam ostatnio, że my Polacy jemy tych kasz za mało. Przypuszczam, że może to mieć związek z tym, że obiad z udziałem kaszy, większości z nas kojarzy się z tłustym sosem mięsnym w towarzystwie kiszonego ogórka, lub kaszą ze skwarkami.
Ja chcę Wam dziś pokazać, że kasza nie musi być nudna i można z niej przygotować fajne, ciekawe i niebanalne danie.
Przygotuję dziś dla Was zapiekankę z kaszy gryczanej z czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami i kukurydzą, przyprawioną słodką papryką i świeżą bazylią.
Zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jak również może być dodatkiem do, na przykład marynowanego w oliwie,czosnku i przyprawach, grillowanego kurczaka.
Jeśli nie zjemy od razu całej zapiekanki możemy ją następnego dnia odsmażyć na aromatyzowanej czosnkiem oliwie. Smakuje wtedy wybornie. Zwłaszcza ta chrupiąca skórka.

W codziennym menu nie powinniśmy pomijać kasz.
Kasze świetnie wpływają na serce i układ krążenia, ponieważ zawierają dużo potasu i magnezu.
Duża zawartość żelaza,kwasu foliowego i witaminy E powoduje, iż kasze (głównie gryczana i jaglana) są  świetne dla osób mających kłopoty z niedokrwistością i kobiet w ciąży.
Są bezpieczne dla diabetyków, ponieważ dostarczają dużo skrobi,która podnosi poziom insuliny we krwi. Alergicy mogą bezpiecznie spożywać kasze, gdyż nie zawierają one glutenu.
Jedząc regularnie kasze szybko zauważmy efekty na skórze, włosach, paznokciach i ogólnym samopoczuciu.

 Zapiekanka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, oliwkami i świeżą bazylią
 Składniki zapiekanki:
Przygotowanie:
  1. Kaszę należy ugotować w osolonej wodzie (należy uważać aby kaszy nie rozgotować)
  2. Oliwki, suszone pomidory i cukinię drobno kroimy. Dodajemy wraz z kukurydzą do kaszy.
  3. Następnie dodajemy drobniutko posiekane liście bazylii, pieprz, słodką paprykę i jajko. Dokładnie mieszamy.
  4. Masę wkładamy do wysmarowanej masłem formy i zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 st. 
 Zapiekanka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, oliwkami i świeżą bazylią

Porcja zapiekanki ma ok. 230 kcal 

Jak gotować kaszę aby była dobra ?

  1. na szklankę suchej kaszy gryczanej i jaglanej - 2 szklanki wody
  2. na szklankę pęczaku - 3 szklanki wody
  3. na szklankę kaszy jęczmiennej - 2,5 szklanki wody
Do wrzącej wody wrzucamy kaszę. Gotujemy 10 minut i wyłączamy. Kasza dalej sama dojdzie.
Ja unikam kasz w plastikowych torebkach. Nie wierzę, że gotowanie plastiku nie ma wpływu na zdrowie i w jakiś sposób nie przenika do kaszy.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved