Jak zrobić domową nalewkę. Na co zwrócić uwagę i jakie owoce wybrać ?
Otrzymałam sporo próśb o przepisy na domowe nalewki. Pytacie z jakich owoców, ile cukru, jaki alkohol, jak długo muszą stać etc ......
Do zrobienia nalewek nadają się owoce mające intensywny smak, jak malina, wiśnia, czarny bez czy pigwa.
Mówi się że nalewkę można zrobić ze wszystkiego, jednak jeżeli dany owoc nie ma charakterystycznego, intensywnego smaku, trunek oczywiście powstanie, jednak jego smak nie będzie pełny.
Do nalewki wybieramy owoce najbardziej dojrzałe. Smak nalewki z owocu dojrzewającego na słońcu będzie się różnił od owocu, który dojrzewał w pochmurne dni. Osoby często robiące nalewki z łatwością wychwycą tę różnicę.
Jak zrobić nalewkę ?
Owoce wsypujemy do szklanych słojów i warstwami zasypujemy cukrem. Słój przykrywamy pokrywką i stawiamy w mocno nasłonecznionym miejscu. Następuje proces maceracji. Czas trwania tego etapu zależy od stopnia nasłonecznienia, ale średnio jest to od 2 do 4 tygodni.
Po tym czasie do do owoców wlewamy alkohol i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na okres od 3 do 6 miesięcy w zależności od nalewki.
Najpopularniejsze owoce na nalewkę?
Pigwa - powstanie nalewka o bursztynowym kolorze i kwaskowo - cierpkim smaku.
Wiśnia - jak dla mnie najlepsza, słodka,lekko kwaskowata.
Malina - piękny zapach. Słodka i rozgrzewająca.
Czarny bez - nalewkę robimy i z kwiatów i z owoców. Intensywny kolor i smak.
Nalewka wiśniowa
- 2 kg dojrzałych wiśni
- 700 gram cukru
- pół litra spirytusu
- pół litra wódki
- Wydrylowane wiśnie zasypujemy warstwami cukrem w wysokim słoju. Stawiamy w nasłonecznionym miejscu na 2-3 tygodnie.
- Po tym czasie wlewamy alkohol i stawiamy w ciemny miejscu na 3-4 miesiące.
- Po tym czasie zlewamy nalewkę do butelek a wiśnie odkładamy do słoiczka. Są doskonałe do lodów i ciast.
Nalewka malinowa
- 1 kg dojrzałych malin
- 700 gram cukru
- pół litra spirytusu
- pół litra wódki
- Maliny zasypujemy warstwami cukrem w wysokim słoju. Stawiamy w nasłonecznionym miejscu na 2 tygodnie.
- Po tym czasie wlewamy alkohol i stawiamy w ciemny miejscu na 6 miesięcy.
- Po tym czasie zlewamy nalewkę do butelek. Maliny wyrzucamy.
Nalewka z pigwy
- 1 kg pigwy
- pół litra wódki
- ćwiartka spirytusu
- 700 ml wody
- 1 duża łyżka miodu lipowego
- 1 duża łyżka cukru trzcinowego
- sok z 3 cytryn
- Owoce pigwy obieramy ze skórki. Kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy do wysokiego słoja. Dodajemy miód,cukier i sok z cytryny. Zalewamy alkoholem i odstawiamy na 3 tygodnie w ciepłe, jasne miejsce.
- Po tym czasie zlewamy nalewkę do butelek (owoce pigwy wyrzucamy) i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 miesięcy.
Cytrynówka
- kilogram cytryn
- pół litra wódki
- ćwiartka spirytusu
- pół litra wody
- 4 łyżki miodu lipowego
- Cytryny sparzyć wrzątkiem. Odciąć boki. Wrzucić do wysokiego słoja. Dodać miód, zalać alkoholem. Odstawić na 6-8 tygodni.
- Po tym czasie zlewamy cytrynówkę do naczynia. Wyciskamy sok z cytryn i dolewamy wodę. Oczywiście jeśli ktoś chce mocną nalewkę może wody nie dodawać. Mieszamy i zlewamy do butelek.
- Nalewka jest od razu gotowa do spożycia.