
Dynia w wersji „na słodko” z jabłkami i cynamonem. A ile to kalorii ? Sprawdź !
Okazuje się, że w sprytny sposób można przemycić dynię nieufnym wobec warzyw dzieciom.
Warto spróbować bo dynia ma dużo wartości odżywczych.
W formie placuszków, z jabłkiem i cynamonem smakuje wybornie i doskonale nadaje się na słodki podwieczorek lub kolację. Intensywnie pomarańczowy kolor ciekawi i zachęca do spróbowania.
Składniki:
- 2 kilogramowa dynia
- 3 jabłka
- jedno jajko
- szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- ręcznik papierowy do odsączania z tłuszczu
Przygotowanie:
- Dynię i jabłka ścieramy na grubej tarce.
- Jajka, mąkę i mleko miksujemy na gładką masę. Jeśli trzeba dolewamy mleka, ale ciasto ma mieć gęstą jedwabistą konsystencję. Dodajemy sól i cukier.
- Do masy dodajemy startą dynię i jabłka i dokładnie mieszamy łyżką.
- Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kaloryczność
Jeden placek widoczny na zdjęciu, ważący ok. 50 gram, usmażony na oliwie ma ok. 60 kcal.