Raspberry breakfast ! Doskonały na śniadanie – ryż na mleku z malinami !
Sezon malinowy dobiega końca. Wykorzystuję go więc, jak tylko się da.
Piję malinowe koktajle, które świetnie oczyszczają przewód pokarmowy (więcej informacji na ten temat tutaj), podjadam maliny jako przekąskę między posiłkami i generalnie dodaję je do czego się da.
W niedzielę zasypałam maliny cukrem na nalewkę malinową. Zima jest przecież długa, a malinowa nalewka na wieczory przy kominku jest niezastąpiona.
Dziś propozycja śniadaniowa z dodatkiem malin oczywiście. Banalnie proste danie, które z pewnością polubią także dzieci. Można je przyrządzić z dowolnymi owocami. Ja dziś dodałam banana i maliny. Ale gdyby dodać lekko prażone jabłka z cynamonem również byłoby pysznie.
Kaloryczność
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 350 kcal
Proporcje dla 2 osób:
- pół litra mleka
- 5 łyżek ryżu (dowolnego)
- szczypta soli
- 2 banany
- szklanka malin
- odrobina cukru trzcinowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy na mleku aż będzie lekko gęsty. Można też nie czekając aż zgęstnieje wyłączyć pod koniec gotowania. Dojdzie sam.Lekko solimy.
- Do ciepłego ryżu dodajemy pokrojonego w kosteczkę banana i maliny. Można posypać lekko cukrem, ale nie jest to konieczne bo banan sam w sobie jest słodki.