
Penne zapiekane z cukinią, grillowanym marnowanym kurczakiem, oliwkami i serem niebieskim ! Szybko, smacznie i tylko 380 kcal
Remont na wykończeniu (na szczęście nie na moim :) ) więc już wkrótce tak jak obiecałam będę Wam mogła uchylić rąbka i pokazać efekty. Póki co prezentuję kolejny przepis na mega szybkie danie nie tylko dla tych co się remontują, ale dla wszystkich lubiących szybkie dania, ale nie fast food.
Całość do zrobienia w ok. 30 minut, więc spokojnie po pracy można się pokusić.
Na wakacjach całkiem przypadkowo, jak zwykle wertując co w lodówce odkryłam kombinację bagietki czosnkowej zapiekanej na grillu z serem niebieskim .... delicious !!! Ostatnio jestem fanką tego sera, więc dziś przepis z jego wykorzystaniem.
Składniki (dla 4 osób):
- 4 szklanki ugotowanego al dente makaronu penne
- 15 czarnych oliwek
- 1 cukinia
- 100 gram sera z niebieską pleśnią (całe opakowanie)
- 200 gram fileta z kurczaka
- marynata do kurczaka : ząbek czosnku, łyżka oliwy, sól, oregano
- łyżeczka oliwy do wysmarowania formy do zapiekania
Przygotowanie:
- Fileta z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Oprószamy solą i oregano i wkładamy do woreczka dodając wyciśnięty czosnek i oliwę. Zawiązujemy woreczek i potrząsamy, aż składniki się połączą.
- Kurczaka delikatnie podsmażamy na suchej patelni 1-2 minuty.
- Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i wrzucamy ugotowany ale dente makaron penne. Dodajemy pokrojoną cukinię, oliwki, kurczaka i pokrojony w kawałki ser niebieski.
- Zapiekamy w temperaturze 180 st. przez ok.15 minut.
Porcja widoczna na poniższym zdjęciu ma ok. 380 kcal