Kulebiak z indykiem, ryżem i warzywami oraz sosem pomidorowo – bazyliowym
Dziś prezentuję danie,które powstało w zasadzie z przypadku. Miałam w domu ciasto francuskie i warzywa. Bazylię mam zawsze. Dokupiłam tylko kawałek udźca z indyka.
Trochę tego, trochę tego i z proporcji na tzw "oko" wyszło fajnie i smacznie.
Schodzi się trochę przy farszu. Trzeba zmielić mięso, ugotować ryż , wszystko połączyć i doprawić. Dalej idzie szybko. Po zawinięciu rolady piecze się już samo. W tym czasie można przygotować sos i posprzątać kuchnię.
W zasadzie farsz i sos można by było przygotować dzień wcześniej. Wtedy wszystkie składniki doskonale się połączą smakowo a to dodatkowa zaleta. Chowamy do lodówki a następnego dnia po przyjściu z pracy lekko podgrzewamy farsz, zawijamy w ciasto francuskie i pieczemy. Pozostaje tylko podgrzać sos i poczekać aż kulebiak się upiecze.
Porcja widoczna na ostatnim zdjęciu czyli dwie rolady szerokości ok. 4 cm z sosem mają ok. 600 kcal. Wydaje się sporo ale te dwie rolady są naprawdę syte. Ja z ledwością je zjadłam i jedząc je na obiad o 14-tej do wieczora nie byłam głodna.
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 500 gram mięsa z udźca indyka
- 100 gram ryżu
- 1 czerwona papryka
- pół cukinii
- pół cebuli
- jeden ząbek czosnku
- garść bazylii
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
Gdybyście chcieli wykorzystać farsz do czegoś innego to cały ma ok. 1020 kcal.
- 500 ml przecieru pomidorowego
- ćwierć cebuli
- dwie garście bazylii
- łyżka klarowanego masła
- łyżka śmietany 18 %
- sól, pieprz, cukier trzcinowy
- Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy zmielone mięso z indyka i dusimy pod przykryciem bardzo często mieszając. Po 3-4 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, przyprawy, pastę pomidorową oraz posiekaną bazylię.
Smażymy często mieszając ok. 5-10 minut. - Farsz mięsno - warzywny mieszamy z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Przed nałożeniem farszu na ciasto należy go lekko przestudzić.
Po rozwinięciu ciasta francuskiego nie usuwamy papieru w którym jest opakowane. Wygodniej nam będzie zawijać roladę i przełożyć ją do formy. Pieczemy razem z papierem.
- Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodajemy przecier pomidorowy, bazylię i przyprawy. Dusimy 4-5 minut.
- Zabielamy śmietaną i "blendujemy" w blenderze na jednolitą, gładką masę. Można zostawić sobie kilka listków bazylii do dekoracji.