Img

Kulebiak z indykiem, ryżem i warzywami oraz sosem pomidorowo – bazyliowym

Dziś prezentuję danie,które powstało w zasadzie z przypadku. Miałam w domu ciasto francuskie i warzywa. Bazylię mam zawsze. Dokupiłam tylko kawałek udźca z indyka.
Trochę tego, trochę tego i z proporcji na tzw "oko" wyszło fajnie i smacznie.
Schodzi się trochę przy farszu. Trzeba zmielić mięso, ugotować ryż , wszystko połączyć i doprawić. Dalej idzie szybko. Po zawinięciu rolady piecze się już samo. W tym czasie można przygotować sos i posprzątać kuchnię.

 W zasadzie farsz i sos można by było przygotować dzień wcześniej. Wtedy wszystkie składniki doskonale się połączą smakowo a to dodatkowa zaleta. Chowamy do lodówki a następnego dnia po przyjściu z pracy lekko podgrzewamy farsz, zawijamy w ciasto francuskie i pieczemy. Pozostaje tylko podgrzać sos i poczekać aż kulebiak się upiecze.
Porcja widoczna na ostatnim zdjęciu czyli dwie rolady szerokości ok. 4 cm z sosem mają ok. 600 kcal. Wydaje się sporo ale te dwie rolady są naprawdę syte. Ja z ledwością je zjadłam i jedząc je na obiad o 14-tej do wieczora nie byłam głodna.

Składniki (dla 4 osób) :
Farsz :
Sos:
Przygotowanie farszu:
  1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy zmielone mięso z indyka i dusimy pod przykryciem bardzo często mieszając. Po 3-4 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, przyprawy, pastę pomidorową oraz posiekaną bazylię.
    Smażymy często mieszając ok. 5-10 minut.
  2. Farsz mięsno - warzywny mieszamy z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  3. Przed nałożeniem farszu na ciasto należy go lekko przestudzić.Kulebiak z indykiem, ryżem i warzywami oraz sosem pomidorowo - bazyliowym. Porcja ok. 600 kcal
 Przygotowanie kulebiaka:
1. Przestudzony farsz wykładamy na ciasto francuskie zostawiając marginesy z każdej strony. Zwijamy delikatnie w roladę. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym (najlepsze jest prostokątne w formie keksówki) 25-30 minut w temperaturze 200 stopni do uzyskania rumianego koloru.
Uwaga !
Po rozwinięciu ciasta francuskiego nie usuwamy papieru w którym jest opakowane. Wygodniej nam będzie zawijać roladę i przełożyć ją do formy. Pieczemy razem z papierem. 
Kulebiak z indykiem, ryżem i warzywami oraz sosem pomidorowo - bazyliowym. Porcja ok. 600 kcalKulebiak z indykiem, ryżem i warzywami oraz sosem pomidorowo - bazyliowym. Porcja ok. 600 kcalKulebiak z indykiem, ryżem i warzywami oraz sosem pomidorowo - bazyliowym. Porcja ok. 600 kcal
Przygotowanie sosu:
  1. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodajemy przecier pomidorowy, bazylię i przyprawy. Dusimy 4-5 minut.
  2. Zabielamy śmietaną i "blendujemy" w blenderze na jednolitą, gładką masę. Można zostawić sobie kilka listków bazylii do dekoracji. Kulebiak z indykiem, ryżem i warzywami oraz sosem pomidorowo - bazyliowym. Porcja ok. 600 kcal
Kaloryczność
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 600 kcal



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved