
Mi piace il caffè !
Nie wyobrażam sobie poranka bez kawy. Jeśli nie piję jej do śniadania, piję ją około godziny 10-11
i bardzo często także po południu.
Może to uzależnienie, może zamiłowanie ..... prawda jest taka,że wystarczy, że poczuję aromat kawy będąc na przykład na mieście i już mam na nią ochotę. Dla dobrej kawy zawsze tracę głowę.
Kawa zrobiła zawrotną karierę na całym świecie.
Uprawia się ją w ciepłych rejonach świata, w Etiopii, Brazylii, Indonezji, Wietnamie czy Kolumbii, ale najlepszy napar przyrządza się we Włoszech. Włosi opanowali tę sztukę do perfekcji, pomimo iż nie są światowymi liderami w jej rocznym spożyciu.
Według danych statystycznych Włoch wypija rocznie kawę z niewiele ponad czterech kilogramów kawowych ziaren podczas gdy Fin z aż 12 kilogramów. Nawet Francuzi piją jej więcej bo z ponad pięciu kilogramów. Polacy natomiast z nieco więcej niż dwóch.Ja plasuję się na poziomie Francuzów.
Jak widać nie ilość się liczy a jakość. Najlepsza jest włoska kawa i chyba każdy się z tym zgodzi.
Włosi nie wyobrażają sobie dnia bez kilku filiżanek kawy. Pierwsza, będąca najczęściej mocnym, aromatycznym espresso z jasną naturalną pianką podawanym w malutkiej filiżance pita jest do śniadania. W dalszej części dnia pije się w zależności od upodobań kilka rodzajów kaw:
- caffè latte z dużą ilością gorącego spienionego mleka,
- latte macchiato złożone z trzech warstw - mleka,kawy espresso i mlecznej pianki,
- caffè corretto z odrobiną alkoholu ( np. likieru lub grappy),
- caffè con panna czyli espresso z bitą śmietanką i kakaową posypką,
- caffè shakerato wstrząsane z kostkami lodu i cukrem.
Ale niekwestionowaną, włoską królową jest cappuccino powstałe z połączenia spienionego mleka z mocnym espresso.
Kupując kawę zawsze zwracam uwagę na jakość. Czasem warto wypić mniej, ale dobrą kawę. Zawsze też kupuję kawę ziarnistą i zaparzam napar ze świeżo zmielonych ziaren. Uwielbiam ten aromat roznoszący się po domu. W sprzedaży znajdziemy 100% arabikę oraz mieszanki arabiki i robusty. Arabika jest łagodna, aromatyczna,lekko kwaskowata w smaku, z delikatnym posmakiem czekoladowym lub korzennym. Robusta ma mniejsze ziarna o większej zawartości kofeiny przez co jest bardziej wyrazista w smaku,bardziej gorzka i pobudzająca. Mistrzami w tworzeniu mieszanek obu gatunków są oczywiście Włosi.Warto wziąć to pod uwagę na zakupach.
Mój top to caffe latte, kawa mrożona i cappuccino. Jakie są Wasze typy ?