Img

Medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie kurkowym z młodymi ziemniaczkami. Porcja obiadowa ok. 410 kcal

Jesteśmy w samym środku sezonu na kurki, więc grzechem byłoby tego nie wykorzystać.
Z uwagi na atakujące zewsząd komary nie nazbierałam tych kurek samodzielnie. Przyznaję się bez bicia ;)
Poza tym uznałam, iż będę wspierać młodych ludzi, którzy zamiast spać do południa (w końcu mają wakacje) mają na tyle chęci i determinacji, aby wstać rano, iść do lasu, stoczyć nierówną walkę z komarami i stanąć z tymi przeuroczymi grzybkami na bazarku. Tak więc, idę i kupuję kurki na targu bez wyrzutów sumienia, że nie nazbierałam ich sama.

Najlepsze są młode kurki. Im mniejsze tym smaczniejsze. Ogromnym atutem kurki jest jej twardość i chrupkość, co nie znaczy, że należy ją długo dusić czy smażyć. Obróbka termiczna kurek powinna trwać krótko, w przeciwnym razie będą twarde.

Moja propozycja na dziś to medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie kurkowym z młodymi ziemniaczkami i koperkiem. Do przygotowania tego dania potrzebny będzie szybkowar. Jeśli nie macie, będziecie musieli polędwiczkę dusić tradycyjnie. Jeśli macie szybkowar to świetnie. Mięso po przyrządzeniu w szybkowarze bardzo zyskuje na smaku i jest mięciuteńkie. Nieocenionym plusem jest czas przyrządzenia. Np. wołowinę w szybkowarze robi się zaledwie 15 minut i rozpływa się w ustach. Bez szybkowaru trzeba by ją dusić kilka godzin. Polecam zatem zakup szybkowaru jeśli nie macie.

 Składniki: 
Przygotowanie:
  1. Polędwiczkę kroimy w ok. 2 centymetrowe medaliony. Oprószamy solą i pieprzem.
  2. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  3. Przekładamy do szybkowara wyłożonego liśćmi pora i selera. Wlewamy bulion, zamykamy i dusimy w szybkowarze ok. 7 minut licząc od momentu puszczenia pary. Jeśli nie mamy szybkowara dusimy w tradycyjny sposób do miękkości.Medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie kurkowym z młodymi ziemniaczkami. Porcja obiadowa ok. 410 kcal Medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie kurkowym z młodymi ziemniaczkami. Porcja obiadowa ok. 410 kcal
  4. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na maśle, dodajemy umyte kurki i króciutko obsmażamy. Zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 2-3 minuty po czy zaklepujemy mąką. Gotujemy kolejne 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę.
  5. Gotowe polędwiczki podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami polane sosem kurkowym. Całość posypujemy koperkiem.
Medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie kurkowym z młodymi ziemniaczkami. Porcja obiadowa ok. 410 kcal
 Porcja widoczna na zdjęciu poniżej ma ok. 410 kcalMedaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie kurkowym z młodymi ziemniaczkami. Porcja obiadowa ok. 410 kcal



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved