Tradycyjne gołąbki w wersji dietetycznej
Gołąbki kojarzą mi się z dzieciństwem. Ze smakiem domowego obiadu u mamy.
Co ma w sobie to danie ? Nie wiem. Wiem że moje dzieci też je lubią :)
Wadą gołąbków jest pracochłonność. Przygotowanie wymaga czasu i jest kilku etapowe. Ale warto!
Smak wynagradza cały trud :)
Co ma w sobie to danie ? Nie wiem. Wiem że moje dzieci też je lubią :)
Wadą gołąbków jest pracochłonność. Przygotowanie wymaga czasu i jest kilku etapowe. Ale warto!
Smak wynagradza cały trud :)
Jeśli tłustą wieprzowinę zastąpimy chudym,niepodsmażonym mięsem z indyka, kaloryczność gołąbków znacznie się obniży.
Jeden gołąbek z sosem przygotowany ściśle według mojego przepisu ma ok. 130 kcal.
Składniki:
- młoda kapusta (cała kapusta ok. 4,5 kg - 1300 kcal)
Do sosu (cały 200 kcal) :
- 500 ml przecieru pomidorowego (nie soku pomidorowego !!! )
- pół małej cebuli
- 2 łyżki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- łyżka klarowanego masła
- koper
- łyżka śmietany 18%
Do farszu (cały 1300 kcal):
- 500 gramów fileta z indyka
- 200 gramów ryżu (2 woreczki)
- 2 łyżki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 1 cebula
- łyżka oliwy
Z przygotowanego farszu wyszły mi 22 gołąbki.
Przygotowanie farszu:
- Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
- Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy podsmażoną cebulę i słodką paprykę.
Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. - Łączymy z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem.
Przygotowanie gołąbków:
- Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie. Ugotowaną kapustę wyciągamy. NIE WYLEWAMY WODY w której się gotowała.
- Z lekko wystudzonej kapusty zdejmujemy liście i zawijamy je razem z farszem w "gołąbki".
- Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty. Na liściach dość ciasno układamy gołąbki, jeden przy drugim.Zalewamy połową wody w której gotowała się kapusta. Reszta wody będzie nam potrzebna do sosu. W czasie w którym gotują się gołąbki, przygotowujemy sos.
Gołąbki gotujemy godzinę. Sprawdzamy czy kapusta jest miękka. Jeśli jest taka potrzeba gotujemy gołąbki trochę dłużej.
Przygotowanie sosu:
- Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy i słodką paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz rozcieńczamy wodą w której gotowała się kapusta.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i zaklepujemy śmietaną.