Kuchnia rejonu Podlasia i Lubelszczyzny: krokiety z kaszą gryczaną, twarogiem, podsmażaną cebulką i wędzonym boczkiem
Chciałabym zaprosić Was dziś na wschód naszego kraju. W rejony Podlasia i Lubelszczyzny.
Tak dużo się mówi o kuchniach świata, a tak mało wiemy o kuchni naszych regionów.
Kuchnia rejonu Podlasia i Lubelszczyzny to przede wszystkim mocne akcenty kresowe. Rosyjskie i białoruskie. To kuchnia opierająca się na prostych, tanich i łatwo dostępnych składnikach.
Czasy w których ma swoje korzenie były biedne i okazuje się, że bieda potrafi być inspiracją, ponieważ ówczesne kobiety z banalnych składników potrafiły wyczarować prawdziwe cuda.
Najbardziej charakterystyczne dania przygotowywano z mąki, sera, kaszy gryczanej i ziemniaków. Lubelszczyzna i Podlasie słyną z pierogów różnej maści, babki ziemniaczanej, kartaczy czy sękacza.
Moja dzisiejsza propozycja to tradycja w nowym wydaniu, czyli krokiety na wschodnią nutę.
Z farszem z białego sera, kaszy gryczanej i podsmażonej cebulki.
Oprócz zastosowania tego farszu w krokiecie, a krokietów na wschodzie nie znano, nowością będzie również rezygnacja ze smalcu (którego powszechnie używano) na rzecz oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy jest cennym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6 i wyobraźcie sobie, że zawiera ich prawie trzy razy więcej niż oliwa z oliwek. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi, wykazują działanie przeciwzakrzepowe, obniżają ciśnienie krwi i działają przeciwzapalnie.
- pół szklanki kaszy gryczanej
- 200 gram twarogu
- 1 duża cebula
- 100 gram wędzonego boczku
- sól, czarny pieprz
- 2 łyżki oleju
- Do rondelka wlej szklankę wody, dodaj pół łyżeczki soli i wsyp kaszę. Gotuj na wolnym ogniu aż kasza wchłonie płyn .
- Na oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Musi być dobrze rumiana.
- Na drugiej patelni podsmaż pokrojony w drobną kosteczkę wędzony boczek.
- Do miseczki przełóż twaróg, dodaj podsmażoną cebulkę,boczek i kaszę. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 200 gram mąki
- 3 jajka
- 300 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- łyżka oleju rzepakowego do ciasta
- olej rzepakowy do smażenia pierwszego naleśnika. Resztę smażymy bez tłuszczu dzięki olejowi rzepakowemu dodanemu do ciasta.
Naleśniki zawijamy z farszem w krokiety, panierujemy i podsmażamy na oleju rzepakowym.
Jeden krokiet ma ok. 266 kcal