Img

Kuchnia rejonu Podlasia i Lubelszczyzny: krokiety z kaszą gryczaną, twarogiem, podsmażaną cebulką i wędzonym boczkiem

Chciałabym zaprosić Was dziś na wschód naszego kraju. W rejony Podlasia i Lubelszczyzny.

Tak dużo się mówi o kuchniach świata, a tak mało wiemy o kuchni naszych regionów.
Kuchnia rejonu Podlasia i Lubelszczyzny to przede wszystkim mocne akcenty kresowe. Rosyjskie i białoruskie. To kuchnia opierająca się na prostych, tanich i łatwo dostępnych składnikach.
Czasy w których ma swoje korzenie były biedne i okazuje się, że bieda potrafi być inspiracją, ponieważ ówczesne kobiety z banalnych składników potrafiły wyczarować prawdziwe cuda.
Najbardziej charakterystyczne dania przygotowywano z mąki, sera, kaszy gryczanej i ziemniaków.  Lubelszczyzna i Podlasie słyną z pierogów różnej maści, babki ziemniaczanej, kartaczy czy sękacza.


Moja dzisiejsza propozycja to tradycja w nowym wydaniu, czyli krokiety na wschodnią nutę.
Z farszem z białego sera, kaszy gryczanej i podsmażonej cebulki.
Oprócz zastosowania tego farszu w krokiecie, a krokietów na wschodzie nie znano, nowością będzie również rezygnacja ze smalcu (którego powszechnie używano)  na rzecz oleju rzepakowego.

Olej rzepakowy jest cennym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6 i wyobraźcie sobie, że zawiera ich prawie trzy razy więcej niż oliwa z oliwek. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi, wykazują działanie przeciwzakrzepowe, obniżają ciśnienie krwi i działają przeciwzapalnie. 

 

Składniki  na farsz:Kuchnia rejonu Podlasia i Lubelszczyzny: krokiety z kaszą gryczaną, twarogiem, podsmażaną cebulką i wędzonym boczkiem
Przygotowanie:
  1. Do rondelka wlej szklankę wody, dodaj pół łyżeczki soli i wsyp kaszę. Gotuj na wolnym ogniu aż kasza wchłonie płyn .
  2. Na oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Musi być dobrze rumiana.
  3. Na drugiej patelni podsmaż pokrojony w drobną kosteczkę wędzony boczek.
  4. Do miseczki przełóż twaróg, dodaj podsmażoną cebulkę,boczek i kaszę. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
    Kuchnia rejonu Podlasia i Lubelszczyzny: krokiety z kaszą gryczaną, twarogiem, podsmażaną cebulką i wędzonym boczkiem
 Składniki i przygotowanie naleśników:
Jajka ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy mleko oraz  przesianą mąkę i miksujemy na gładką masę.Do tak przygotowanego ciasta dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i ponownie miksujemy.
Smażymy naleśniki.

 Naleśniki zawijamy z farszem w krokiety, panierujemy i podsmażamy na oleju rzepakowym.

Jeden krokiet ma ok. 266 kcal  

Kuchnia rejonu Podlasia i Lubelszczyzny: krokiety z kaszą gryczaną, twarogiem, podsmażaną cebulką i wędzonym boczkiem



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved