Img

Clafoutis ze świeżymi jagodami

Clafoutis to inaczej owoce w cieście. Klasyczny francuski deser, bardzo uniwersalny ponieważ  można do niego użyć dowolnych owoców. Ja użyłam świeżych jagód.

Francuskie mamy przyrządzają go dla dzieci z reguły na podwieczorek. Zaletą jest szybkość i prostota wykonania. Dzieci uwielbiają go za smak i konsystencję.

Moje dzieci początkowo podeszły do niego nieufnie, głównie ze względu na nazwę, dziwną, obcą i trudną do wymówienia. Ale jak wylądował w piekarniku a po domu rozszedł się niebiański zapach, w kółko biegały pytając "no długo jeszcze" :)
Zajadały ze smakiem i myślę, że zrobię go jeszcze nie raz w wersji z wiśniami, morelami i śliwką wegierką .
Clafoutis najlepszy jest jedzony na ciepło. Świetnie komponuje się z kubkiem ciepłego mleka.

Składniki:Clafoutis ze świeżymi jagodami
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  2. Przesianą mąkę miksujemy z cukrem, mlekiem i jajkami na gładką masę.
  3. W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu umieszczamy owoce i zalewamy ciastem.
  4. Pieczemy 20 - 25 minut.
  5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
 Clafoutis ze świeżymi jagodami
Clafoutis ze świeżymi jagodami

Kaloryczność

Cały Clafoutis ma 1400 kcal




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved