Clafoutis ze świeżymi jagodami
Clafoutis to inaczej owoce w cieście. Klasyczny francuski deser, bardzo uniwersalny ponieważ można do niego użyć dowolnych owoców. Ja użyłam świeżych jagód.
Francuskie mamy przyrządzają go dla dzieci z reguły na podwieczorek. Zaletą jest szybkość i prostota wykonania. Dzieci uwielbiają go za smak i konsystencję.
Moje dzieci początkowo podeszły do niego nieufnie, głównie ze względu na nazwę, dziwną, obcą i trudną do wymówienia. Ale jak wylądował w piekarniku a po domu rozszedł się niebiański zapach, w kółko biegały pytając "no długo jeszcze" :)
Zajadały ze smakiem i myślę, że zrobię go jeszcze nie raz w wersji z wiśniami, morelami i śliwką wegierką .
Clafoutis najlepszy jest jedzony na ciepło. Świetnie komponuje się z kubkiem ciepłego mleka.
- 2 szklanki świeżych jagód
- 100 gram cukru
- 125 gram mąki
- 3 jajka
- 300 ml mleka
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Przesianą mąkę miksujemy z cukrem, mlekiem i jajkami na gładką masę.
- W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu umieszczamy owoce i zalewamy ciastem.
- Pieczemy 20 - 25 minut.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Kaloryczność
Cały Clafoutis ma 1400 kcal