Img

Sałatka z grillowanych warzyw z fenkułem w tempurze

Propozycja na szybki lunch z wykorzystaniem czterech składników. Lekkie i wbrew pozorom sycące danie do przygotowania w 20 minut.
Świetne także jako przekąska na plenerową imprezę.

Składniki:Sałatka z grillowanych warzyw z fenkułem w tempurze
Przygotowanie: 
  1. Paprykę i cukinię kroimy w paski dowolnej wielkości i grillujemy (papryka powinna być chrupka).
    W warunkach domowych możemy wykorzystać patelnię grillową.
  2. Fenkuła obieramy z "wąsów" i delikatnie solimy.
  3. Tempurę przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu pamiętając o tym , że woda do przygotowania tempury musi być wręcz lodowata . Najlepiej przygotować ją w metalowej, schłodzonej miseczce. To zapewni chrupkość. Jeśli mamy więcej czasu można metalową miseczkę w której przygotowujemy tempurę umieścić dodatkowo w drugiej misce wypełnionej kostkami lodu. Warto się potrudzić. Tempura zrewanżuje się fajną chrupkością.
  4. Fenkuła obtoczonego w tempurze smażymy na rozgrzanej oliwie. Po wyjęciu osuszamy w ręczniku papierowym aby zebrać nadmiar oliwy.
 Sałatka z grillowanych warzyw z fenkułem w tempurze  
Cała sałatka z wykorzystaniem wszystkich podanych składników 
ma ok. 360 kcal 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved