Img

Mrożona kawa z bitą śmietaną

Oj działo się rano działo .... a zaczęło się przed 5-tą. Deszcz lał jak z cebra, pioruny waliły dookoła. Miałam wrażenie że epicentrum tej burzy znajduje się dokładnie nad moim domem. Rzęsisty deszcz trochę niefajne obszedł się z moimi kwiatami, ale zdecydowanie poprawiło się powietrze, więc puszczam w niepamięć. Wreszcie było czym oddychać. Taras mam zadaszony więc skorzystałam z porannej bryzy i pooddychałam trochę świeżym, lekkim powietrzem. Niestety nie trwało to długo. Co się stanie jak po burzy wyjdzie słońce a temperatura sięga 30 stopni ? Wszystko się gotuje ! Ja się gotuję ! A jak jestem ugotowana to zdecydowanie nie mam wtedy ochoty na nic gotowanego ! Nie wyobrażam sobie jednak dnia bez kawy. Rano wypijam mocno mleczne latte, po południu kolejne. Zawsze ze świeżo mielonych ziaren kawy i świeżo parzone.  Jednak w dzień taki jak dziś nie podchodzę do niczego co wytwarza temperaturę w tym do ekspresu do kawy czy jakiegokolwiek czajnika. Ale od kawy jestem uzależniona i to się akurat nigdy nie zmieni, bez względu na aurę za oknem. Rozwiązaniem jest kawa mrożona. Aromatyczna, zimna, orzeźwiająca.  A jeśli akurat jest z bitą śmietaną to jestem w niebie !!!
 Składniki:
* 100 ml zimnego mocnego espresso
* 150 ml mleka 2%
* łyżeczka cukru trzcinowego
* bita śmietana (ja ubijam ze śmietany kremówki, nie lubię tych sztucznych tworów z dyfuzora)
* kilka pokruszonych kostek lodu
Mrożona kawa z bitą śmietaną
1. W shakerze umieszczamy pokruszone kostki lodu i cukier. Dodajemy zimne espresso i mleko. Potrząsamy do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i wytworzy się charakterystyczna piana ( ok. 1-2 minuty).
2. Wierzch dekorujemy świeżo ubitą śmietaną.

Mrożona kawa z bitą śmietaną
Kaloryczność takiej kawki to ok. 120 kcal



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved