Pieczona faszerowana papryka na sposób hiszpański
Kuchnia Hiszpańska warzywami stoi. Gorący, suchy klimat oraz odpowiednie nawadnianie sprawiają że warzywa rosną tam znakomicie. Prym wiodą pomidory, cebula, papryka, bakłażany, karczochy czy cykoria .... długo by wymieniać.
Już w starożytności ziemie Hiszpanii a zwłaszcza rejon u wybrzeży Morza Śródziemnego uważane były za krainę zbóż i warzyw.
W Hiszpanii świeże warzywa dostępne są przez cały rok, u nas początek sezonu. Lubię ten czas. Targ warzywny to mój świat. Czuję się tam jak dziecko w sklepie z zabawkami. Idę z koszykiem a wychodzę z koszykiem i kilkoma siatkami oraz głową pełną pomysłów. Rozpakowuję zakupy w domu i okazuje się, że większą część kuchennego blatu zajmują koszyki z pomidorami, papryką, cukinią, bakłażanem a w lodówce na wcisk. Drzwi trzeba otwierać ostrożnie. Łatwo dostać w czoło pęczkiem rzodkiewek lub co gorsza kostką masła.
Marzy mi się dwudrzwiowa lodówka, oj marzy .......
Dziś faszerowana, pieczona papryka na sposób hiszpański. Aromatyczna i pikantna. Zamiast wołowiny użyłam indyka, ale jeśli chcecie, aby było tak jak w oryginale użyjcie wołowiny.
Tak naprawdę danie dające wiele możliwości ograniczonych jedynie wyobraźnią wykonującego. Wegetarianie mogą pominąć mięso i zamiast niego dodać selera naciowego i więcej cukinii.
Taką paprykę można przyrządzić także na grillu jeśli macie grilla z pokrywą.
- 6 czerwonych papryk
- 200 gram ryżu
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 250 gram mięsa z udźca indyka
- 2 łyżki słodkiej papryki
- pół papryczki chili (bez pestek) lub łyżeczka ostrej papryki
- pół średniej cukinii
- 100 - 150 gram sera mozzarella
- sól
- 2 łyżki oliwy
- Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy zmielone mięso z indyka, czosnek, sól i obydwie papryki. Podsmażamy aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą a mięso nie będzie surowe.
Na koniec dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę cukinię, ugotowany ryż i pokrojony w kawałki ser mozzarella.
- Przygotowanym farszem wypełniamy paprykę. Można ją pokroić w łódeczki tak jak ja to zrobiłam lub wypełnić całą odkrajając górą charakterystyczną "czapeczkę" .
- Zapiekamy w temperaturze 180 stopni 30 - 35 minut ustawiając piekarnik na grzanie góra - dół.
Kaloryczność
Jedna połówka papryki ma ok. 150 kcal