Img

Truskawkowe ptasie mleczko z bitą śmietaną

Sezon truskawkowy w pełni.
W zasadzie nie ma dnia żebym nie jadła czegoś z truskawkami. Co tu kryć, staram się najeść na zapas :) W końcu świeża truskawka to nie to samo co mrożona.

Jeśli mowa o mrożonych to truskawkowe zapasy na zimę mam już gotowe. W sumie zamroziłam 10 łubianek i zapełniłam moją garażową zamrażarkę w 70%. Pozostałe 30% zostało do podziału pomiędzy śliwkę węgierkę, poziomki, jagody i wiśnie. Walka szykuje się zacięta bo każdy będzie chciał zająć jak najwięcej miejsca. Mam nadzieję, że się zbytnio nie poobijają.

Żar leje się z nieba i pewnie każdy myślami jest już na wakacjach a ja tu o zapasach na zimę, ale smak lata w środku zimy jest bezcenny. Truskawkowy koktajl jak za oknem śnieg i mróz smakuje wyjątkowo dobrze.
Do zimy daleko, zapasy zrobione więc teraz trzeba się delektować świeżymi truskawkami.
Ile się da !!!

Moja dzisiejsza propozycja to truskawkowe ptasie mleczko z bitą śmietaną. Schłodzone smakuje wybornie, zwłaszcza podane w plenerze, jedzone na leżaczku, z nogami na stole.
W sam raz na niedzielne popołudnie.

 
Składniki (na 4 pucharki) :Truskawkowe ptasie mleczko z bitą śmietaną
Przygotowanie:
  1.  Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
  2. Truskawki miksujemy z jogurtem i cukrem na jednolitą masę. Odmierzamy 700 ml, dodajemy żelatynę. Mieszamy.
  3. Mus wlewamy do wysokich szklanek do wysokości 3/4 zostawiając trochę na górną warstwę.
  4. Szklanki wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  5. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan fixami i cukrem pudrem. Układamy na schłodzonym i ściętym musie zostawiając trochę do dekoracji. Pozostałą część musu wylewamy na warstwę śmietany. Wkładamy do lodówki i odstawiamy na kolejne 2 godzimy.Przed podaniem dekorujemy pozostałą bitą śmietaną.
 Truskawkowe ptasie mleczko z bitą śmietaną
Kaloryczność jednego pucharka deseru to ok. 350 kcal.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved