Img

Delikatna młoda kapusta na ciepło jako dodatek do dania obiadowego

Najlepszą robi moja mama. Nie wiem czemu, ale przepis ten sam a u mamy smakuje inaczej :) Czary mary chyba :)
Zanim zacznie się obiad to już kilka łyżek z gara podkradnę, tak mnie nęci ten zapach.
Bez boczku, bez mięsa, bez pomidorów, bez kminku. Po prostu inaczej, delikatniej po to aby podkreślić smak i urok młodej kapusty i nie zdominować niczym innym. 

Składniki:Delikatna młoda kapusta na ciepło jako dodatek do dania obiadowego
Przygotowanie: 
  1. Kapustę kroimy, solimy i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu aż zmięknie, ale pilnujemy żeby się nie rozgotowała.
  2. Na maśle podsmażamy cebulkę i zaklepujemy mąką robiąc tzw. zasmażkę, którą następnie  dodajemy do kapusty.  Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy koperek, mieszamy.
  3. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
Kaloryczność
Porcja kapusty (pojemność szklanki) ma ok. 80 kcal



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved