Img

Tort truskawkowy w trzech kolorach z kremem serowym i śmietankowym

Dziś coś wyjątkowego ponieważ wczoraj była wyjątkowa okazja.

Dla mojego cudownego męża z okazji naszej 9 - tej rocznicy ślubu przygotowałam tort, który uwielbia i który zawsze robię dla Niego w sezonie truskawkowym.
Musi być galaretka, muszą być truskawki i musi być duuuużo kremu.

Dzieci oszalały z radości i objadły się po uszy. Aż zachodziliśmy w głowę gdzie im się to pomieściło. 

Składniki i przygotowanie biszkoptu w 2 kolorach:
Przygotowanie:
  1. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksujemy dodając wodę i cukier. Całość musi być bardzo sztywna.
  2. Do bardzo sztywnej masy, cały czas miksując  powoli dodajemy żółtka a po chwili przesiane mąki i proszek do pieczenia.
  3. Miksujemy ok. 5 minut.
  4. 1/3 masy wylewamy na mniejszą tortownicę posmarowaną masłem i posypaną mąką (jasny biszkopt po upieczeniu przekrawamy na pół).
  5. Do pozostałych 2/3 masy dodajemy kakao i miksujemy  do uzyskania jednolitego koloru. Pieczemy w większej tortownicy.
  6. Obydwa biszkopty pieczemy w 180 st. ok. 15 minut bez termoobiegu.
  7. Po upieczeniu biszkopty muszą się całkowicie wystudzić.
 Składniki i przygotowanie różowej masy serowej :
  • szklanka pokrojonych truskawek
  • 400 gram serka homogenizowanego naturalnego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek wrzątku
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
  1. Serek wyjmujemy do miski. Miksujemy z truskawkami.
  2. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w 5 łyżkach wrzątku. Dodajemy do serka i miksujemy na gładką masę.
  3. Masę serową wylewamy na ciemny biszkopt i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Składniki i przygotowanie białego kremu śmietankowego:
  • 250 gram serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 śmietan fixy
  • cukier puder (wedle uznania w zależności jak lubimy)
Przygotowanie:
  1. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixami i cukrem pudrem.
  2. Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone na jednolitą masę.
Galaretka 
  • jedna truskawkowa galaretka
Galaretkę przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu i odstawiamy do stężenia (nie całkowitego)
 Przygotowanie tortu
  1. Wyjmujemy z lodówki tortownicę z ciemnym biszkoptem i stężałą masą serową. Przykrywamy jasnym biszkoptem.
  2. Na jasny biszkopt wylewamy krem śmietankowy. Przykrywamy drugą warstwą jasnego biszkoptu.
  3. Boki tortu dekorujemy pozostałym kremem śmietankowym i truskawkami. Górę dekorujemy truskawkami i tężejącą galaretką (galaretką musi naprawdę bardzo gęsta).
Kaloryczność
Cały tort ma ok. 4000 kcal
Kawałek widoczny na zdjęciu na środku strony ma ok. 350 kcal



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved