Img

Tom Kha Gai – tajska zupa z krewetkami i mleczkiem kokosowym

Klasyczne danie kuchni Tajskiej. Lekko słodka, aromatyczna, pikantna zupa, której smak na długo zapada w pamięć i chce się do niego wracać.

Z Tajską kuchnią pierwszy raz zetknęłam się 4 lata temu w restauracji Wy&Spa w Pobierowie. Wybraliśmy się tam z mężem świętować 5 rocznicę ślubu.
Restauracja jest pięknie położona, nad samym morzem. Z okien rozpościera się przepiękny widok na piaszczystą plażę a dania przygotowuje kucharz z Tajlandii.
Byliśmy oczarowani smakiem, aromatem, sposobem podania.

Kuchnia tajska jest bez wątpienia jedną z bardziej oryginalnych kuchni świata głównie ze względu na stosowane przyprawy i dodatki. Jednym z charakterystycznych jest mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, imbir czy liście limonki.

Zapraszam na zupę tajską, z krewetkami, imbirem i mlekiem kokosowym. 

Składniki na zupę dla 4 osób:
Przygotowanie:
  1. Krewetki podduszamy na klarowanym maśle z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Zalewamy bulionem i dusimy aż będą całkowicie miękkie. Przy pomocy blendera miksujemy i przecieramy przez sito.
  2. Do przetartej zupy dodajemy mleko kokosowe, imbir, sos rybny, sok z limonki, liście kolendry i cukier. Gotujemy na małym ogniu.
  3. Paprykę i ewentualnie ostrą papryczkę chili kropimy w cienkie paski, podsmażamy ma odrobinie klarowanego masła i dodajemy do zupy. Po dodaniu papryki gotujemy jeszcze zupę 3-4 minuty. 
Kaloryczność
Cała zupa ma 1800 kcal
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 230 kcal



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved