Tom Kha Gai – tajska zupa z krewetkami i mleczkiem kokosowym
Klasyczne danie kuchni Tajskiej. Lekko słodka, aromatyczna, pikantna zupa, której smak na długo zapada w pamięć i chce się do niego wracać.
Z Tajską kuchnią pierwszy raz zetknęłam się 4 lata temu w restauracji Wy&Spa w Pobierowie. Wybraliśmy się tam z mężem świętować 5 rocznicę ślubu.
Restauracja jest pięknie położona, nad samym morzem. Z okien rozpościera się przepiękny widok na piaszczystą plażę a dania przygotowuje kucharz z Tajlandii.
Byliśmy oczarowani smakiem, aromatem, sposobem podania.
Kuchnia tajska jest bez wątpienia jedną z bardziej oryginalnych kuchni świata głównie ze względu na stosowane przyprawy i dodatki. Jednym z charakterystycznych jest mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, imbir czy liście limonki.
Zapraszam na zupę tajską, z krewetkami, imbirem i mlekiem kokosowym.
- 15 krewetek
- szklanka mleka kokosowego
- 1 czerwona papryka
- garść natki pietruszki
- 1,5 litra bulionu z kurczaka
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 czubata łyżka startego na drobnych oczkach świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- kilka listków świeżej kolendry
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- dla lubiących ostre smaki pół papryczki chili - jeśli nie lubicie na ostro pomińcie ten składnik
- Krewetki podduszamy na klarowanym maśle z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Zalewamy bulionem i dusimy aż będą całkowicie miękkie. Przy pomocy blendera miksujemy i przecieramy przez sito.
- Do przetartej zupy dodajemy mleko kokosowe, imbir, sos rybny, sok z limonki, liście kolendry i cukier. Gotujemy na małym ogniu.
- Paprykę i ewentualnie ostrą papryczkę chili kropimy w cienkie paski, podsmażamy ma odrobinie klarowanego masła i dodajemy do zupy. Po dodaniu papryki gotujemy jeszcze zupę 3-4 minuty.