Placuszki z ricotty i jabłek. Słodki podwieczorek dla dużych i małych dzieci !
Dziś coś dla łasuchów. Puszyste placuszki z serka ricotta i jabłek.
Świetnie się sprawdzą zarówno na podwieczorek jak i do porannej sobotnio - niedzielnej kawki, kiedy to śniadania mogą potrwać trochę dłużej :)
Składniki:
- 250 gram serka ricotta
- szklanka mleka
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- łyżka klarowanego masła, roztopiona, wystudzona
- 2 cukry waniliowe
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy sól, klarowane masło, ser ricotta i mleko. Całość miksujemy na najwyższych obrotach.
- Przesianą przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do przygotowanej wcześniej masy cały czas miksując.
- Starte na grubej tarce jabłka delikatnie łyżką łączymy z przygotowaną masą. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Polewa jogurtowa:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- łyżka soku z limonki
Kaloryczność
Jeden placuszek o średnicy 7 cm ma ok. 80 kcal