Img

Zupa krem z białych szparagów

Sezon na szparagi powolutku dobiega końca, więc trzeba się spieszyć.
Warto bo smak szparagów jak dla mnie jest obłędny i nieporównywalny z niczym.
 
Składniki:
Przygotowanie:
  1. W wysokim naczyniu rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojonego pora, selera naciowego i oczyszczone szparagi. Dusimy pod przykryciem 5 - 10 minut często mieszając.
  2. Zeszklone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu aż będą całkiem miękkie. Zupa nie może bulgotać, ma się gotować powolutku.
  3. Jak warzywa będą miękkie miksujemy zupę na gładki krem przy użyciu blendera. Jeśli w zupie fruwają "wąsy" (zależy jaki macie blender) należy dodatkowo przelać zupę przez sito.
  4. Żółtka hartujemy łyżką zupy. Energicznie mieszamy. Następnie dodajemy kolejną łyżkę, mieszamy, i kolejną i kolejną aby całkowicie zahartować żółtka. W przeciwnym razie będziemy mieli zupę z jajecznicą.
Zahartowane żółtka mieszamy ze śmietaną i wlewamy do zupy. Energicznie mieszamy. Zdejmujemy zupę z kuchenki.
Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub po prostu bez dodatków.
Kaloryczność
Cała zupa ma ok. 1500 kcal
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 300 kcal



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved