Img

Biszkoptowa rolada z truskawkowym twarożkiem i bitą śmietaną

Letni deser, któremu myślę, że nikt się nie oprze :).

Przepis na biszkopt

Składniki: * 6 jajek * 1 szklanka cukru * 1 szklanka mąki krupczatki (WAŻNE !!! ) * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2-3 łyżki przegotowanej zimnej wody
1. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksujemy dodając wodę i cukier. Całość musi być bardzo sztywna. 2.  Do bardzo sztywnej masy, cały czas miksując  powoli dodajemy żółtka a po chwili przesiane mąki i proszek do pieczenia. 3. Miksujemy ok. 5 minut. 4. Masę wylewamy na wyłożoną papierem, posmarowaną masłem i posypaną kaszą manną blachę z piekarnika . Moja ma wymiar 38 X 43 cm. 5. Pieczemy w 180 st. ok. 5-8 minut bez termoobiegu. Biszkopt ma być rumiany. 6. Upieczony biszkopt zdejmujemy z blachy i okrywamy z obu stron wilgotną lnianą ściereczką.

Przepis na masę serową

Składniki: * 500 gram białego sera twarogowego * 2 garście truskawek * 3 cukry waniliowe * 300 ml śmietany kremówki * 2 śmietan fixy * odrobina soli
1.Śmietanę ubijamy z odrobiną soli i śmietan fixami na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy 1 cukier waniliowy. 2. Truskawki kroimy na kawałki, miksujemy z serem i 2 cukrami waniliowymi na puszystą masę. 3. Masę serową delikatnie mieszamy łyżką z bitą śmietaną i rozsmarowujemy na biszkopcie. 4. Zwijamy roladę. 5. Boki rolady można przyozdobić za pomocą tężejącej już galaretki z dodatkiem świeżych truskawek. Pamiętajmy aby zawinąć je folią do żywności aby galaretka nie spłynęła a owoce nie odpadły.
Kaloryczność Cała rolada ma 3400 kcal Kawałek widoczny na zdjęciu ma ok. 220 kcal



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved