Letni deser, któremu myślę, że nikt się nie oprze :).
Przepis na biszkopt
Składniki:
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki krupczatki (WAŻNE !!! )
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2-3 łyżki przegotowanej zimnej wody |
|
1. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksujemy dodając wodę i cukier. Całość musi być bardzo sztywna.
2. Do bardzo sztywnej masy, cały czas miksując powoli dodajemy żółtka a po chwili przesiane mąki i proszek do pieczenia.
3. Miksujemy ok. 5 minut.
4. Masę wylewamy na wyłożoną papierem, posmarowaną masłem i posypaną kaszą manną blachę z piekarnika . Moja ma wymiar 38 X 43 cm.
5. Pieczemy w 180 st. ok. 5-8 minut bez termoobiegu. Biszkopt ma być rumiany.
6. Upieczony biszkopt zdejmujemy z blachy i okrywamy z obu stron wilgotną lnianą ściereczką. |
Przepis na masę serową
Składniki:
* 500 gram białego sera twarogowego
* 2 garście truskawek
* 3 cukry waniliowe
* 300 ml śmietany kremówki
* 2 śmietan fixy
* odrobina soli |
|
1.Śmietanę ubijamy z odrobiną soli i śmietan fixami na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy 1 cukier waniliowy.
2. Truskawki kroimy na kawałki, miksujemy z serem i 2 cukrami waniliowymi na puszystą masę.
3. Masę serową delikatnie mieszamy łyżką z bitą śmietaną i rozsmarowujemy na biszkopcie.
4. Zwijamy roladę.
5. Boki rolady można przyozdobić za pomocą tężejącej już galaretki z dodatkiem świeżych truskawek. Pamiętajmy aby zawinąć je folią do żywności aby galaretka nie spłynęła a owoce nie odpadły. |
Kaloryczność
Cała rolada ma 3400 kcal
Kawałek widoczny na zdjęciu ma ok. 220 kcal