Puszyste naleśniki z wytrawną wiśnią i słodkim sosem czekoladowym. W sam raz na popołudniowy deser !
Pomimo kiepskich prognoz pogoda stanęła na wysokości zadania. Jest ciepło i słonecznie.
Po grillowym obiedzie zjedzonym w plenerze, wszyscy mają ochotę na deser.
W mojej rodzinie nikt nie zadowoli się kupnym ciastem czy ciasteczkami. Lubimy celebrować posiłki i lubimy słodkości przygotowane w domu, a najlepiej jeśli są świeżutkie i podane na ciepło.
Leniwe popołudnie, altana wśród zieleni drzew, kwiatów, śpiewu ptaków. Do tego aromatyczna kawa i słodkie puszyste naleśniki podane jeszcze cieplutkie. Taaak !!! To lubimy !!!
Kaloryczność Jeden naleśnik z 2 łyżkami wiśni polany sosem czekoladowym ma ok. 250 kcal |
|
Puszyste naleśniki: Jajka i żółtko ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy wodę i mleko. Miksujemy na gładką masę. |
|
Dodajemy przesianą mąkę i roztopione masło. Miksujemy na gładką, jednolitą masę. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. |
|
Wiśnie Jeśli nie mamy domowej konfitury wiśniowej (ja tradycyjnie używam konfitury mojej mamy) potrzebujemy: * pół paczki mrożonych wiśni * łyżka klarowanego masła * łyżeczka soku z cytryny * łyżka cukru * kieliszek whisky * łyżka mąki ziemniaczanej Wiśnie rozmrażamy, smażymy na maśle. Do miękkich wiśni dodajemy sok z cytryny, cukier i whisky. Na koniec zaklepujemy mąką ziemniaczaną aby zagęścić całość. |
Sos czekoladowy * łyżeczka klarowanego masła * 100 ml mleka * pół tabliczki czekolady z nadzieniem z czarnej porzeczki lub innym z ciemnych owoców. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy czekoladę i mleko. Cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. |
Usmażone naleśniki podajemy z wiśniami polane sosem czekoladowym. |