Img

Puszyste naleśniki z wytrawną wiśnią i słodkim sosem czekoladowym. W sam raz na popołudniowy deser !

Pomimo kiepskich prognoz pogoda stanęła na wysokości zadania. Jest ciepło i słonecznie.

Po grillowym obiedzie zjedzonym w plenerze, wszyscy mają ochotę na deser.
W mojej rodzinie nikt nie zadowoli się kupnym ciastem czy ciasteczkami. Lubimy celebrować posiłki i lubimy słodkości przygotowane w domu, a najlepiej jeśli są świeżutkie i podane na ciepło.

Leniwe popołudnie, altana wśród zieleni drzew, kwiatów, śpiewu ptaków. Do tego aromatyczna kawa i słodkie puszyste naleśniki podane jeszcze cieplutkie. Taaak !!! To lubimy !!!

Kaloryczność
Jeden naleśnik z 2 łyżkami wiśni polany sosem czekoladowym ma ok. 250 kcal

Puszyste naleśniki:
* 200 gram mąki
* 2 jajka
* 1 żółtko
* 150 ml mleka
* 150 ml gazowanej wody mineralnej
* szczypta soli
* łyżka cukru
* 2 łyżki roztopionego i wystudzonego klarowanego masła
* oliwa do smażenia

Jajka i żółtko ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy wodę i mleko. Miksujemy na gładką masę.

 Dodajemy przesianą mąkę i roztopione masło. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.
Wiśnie
Jeśli nie mamy domowej konfitury wiśniowej (ja tradycyjnie używam konfitury mojej mamy)  potrzebujemy:
* pół paczki mrożonych wiśni
* łyżka klarowanego masła
* łyżeczka soku z cytryny
* łyżka cukru
* kieliszek whisky
* łyżka mąki ziemniaczanej

Wiśnie rozmrażamy, smażymy na maśle. Do miękkich wiśni dodajemy sok z cytryny, cukier i whisky. Na koniec zaklepujemy mąką ziemniaczaną aby zagęścić całość.

Sos czekoladowy
* łyżeczka klarowanego masła
* 100 ml mleka
* pół tabliczki czekolady z nadzieniem z czarnej porzeczki lub innym z ciemnych owoców.

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy czekoladę i mleko. Cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Usmażone naleśniki podajemy z wiśniami polane sosem czekoladowym.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved