Risotto z zielonymi warzywami i kurczakiem
Szybkie, lekkie, smaczne i sycące.
Jeśli mamy w planach aktywne spędzenie popołudnia i niekoniecznie mamy ochotę i czas na długie stanie przy kuchni to danie sprawdzi się doskonale.
Zielone warzywa to seler naciowy, który po obróbce cieplnej bardzo zyskuje na smaku oraz zielony groszek, bogactwo witamin B, A, C, E oraz potasu, fosforu, żelaza, cynku, wapnia,magnezu, kwasu foliowego i błonnika. Kopalnia witamin i minerałów, więc warto dodawać go do dań.
Dodatkowo, aby ożywić kolor dodałam kukurydzę.
Danie nabrało wiosennych, słonecznych barw i świetnie nadaje się na obiad w plenerze.
Składniki na obiad dla 4 - 6 osób: * 400 gram ryżu basmati lub paraboiled * kubek zielonego groszku (świeży lub mrożony, nie konserwowy) * 5 "gałązek" selera naciowego * pół kubka kukurydzy * 200 gram gotowanego kurczaka, najlepiej z rosołu * 1-2 wędzone kabanosy * litr bulionu drobiowego * szklanka białego półwytrawnego wina * 2 łyżki klarowanego masła | |
Jeśli bulion jest dobrze doprawiony nie potrzebna jest już sól ani inne przyprawy. | |
Przygotowanie: 1. Ryż zalewamy wodą,odstawiamy, płuczemy. Czynność powtarzamy do momentu, aż woda będzie czysta. Osuszamy na sitku. 2. W wysokim teflonowym naczyniu (ja używam woka) rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy odsączony ryż i smażymy, aż ryż będzie szklisty. Dodajemy białe wino i gorący bulion, przykrywamy pokrywką, dusimy od czasu do czasu mieszając. Ryż ma wchłonąć cały płyn. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej bulionu. 3. W wysokim naczyniu teflonowym rozpuszczamy drugą łyżkę klarowanego masła, dodajemy kurczaka i pokrojonego kabanosa. Jak kurczak się przyrumieni dodajemy pokrojonego selera naciowego i zielony groszek. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia,dodajemy kukurydzę i ponownie przykrywamy pokrywką na ok. 2-3 minuty (już nie gotujemy). 4. Warzywa mieszamy z ryżem. Podajemy na ciepło. | |
Kaloryczność
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 350 kcal