Img

Solidna podstawa zup i sosów – bulion doskonały !

Wywar mięsno - warzywny (bulion) jest postawą wielu zup i sosów. Odpowiednio przygotowany nadaje im smaku i charakteru.
Cały sekret tkwi w sposobie i czasie gotowania. Słowa przysłowia "co nagle to po diable" nabierają tu wyjątkowego znaczenia.

Użyję kurczaka bo jest chudy i niskokaloryczny, jednak żeby bulion nie stracił na smaku nie oskalpuję go ze skóry :)

Jeśli wywar ma spełniać rolę samodzielnej zupy jedzonej z makaronem, warto dodać kawałek wołowiny. Wołowina uszlachetni smak rosołu i ładnie podkreśli kolor. Można także zwiększyć ilość kurczaka.

Składniki użyte do przygotowania wywaru/rosołu muszą być świeże i dobrej jakości. Zwiędłe warzywa czy kurczak z podsuszoną skórką z pewnością zaważą na smaku.
Wszystkie składniki dokładnie umyte i oczyszczone wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, ustawiamy na minimalnym gazie i przykrywamy pokrywką.
Wywar nie może się gotować, nie może bulgotać. Ma się delikatnie pyrczyć ok. 2 godzin.
Wywar gotowany tak długo sprawi, że ze wszystkich składników powolutku wydobędzie się cały smak i aromat.
Czas gotowanie w przypadku bulionu jest kwestią kluczową.

Składniki na ok. 2,5 litra bulionu drobiowo - warzywnego:
* 3 litry zimnej, lodowatej wody
* 1 udko z kurczaka
* 3 duże marchewki
* 2 duże pietruszki
* 1 mała cebula
* 5 zielonych liści pora
* 3 gałązki selera naciowego
* 4 listki laurowe
* kilka ziarenek czarnego pieprzu
* sól
1. Cebulę opalamy nad ogniem z każdej strony. Do garnka wkładamy mięso, oczyszczone warzywa i przyprawy. Dodajemy cebule i zalewamy wodą.
2. Gotujemy pod przykryciem 2 godziny na minimalnym ogniu. Wywar nie może bulgotać.
bulion do zup i sosów
Kaloryczność
Szklanka rosołu/bulionu ma ok. 100 kcal



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved