Lekka a zarazem sycąca sałatka, która z dodatkiem razowego chleba świetnie się sprawdzi jako pełnowartościowy lunch do pracy.
Skład:
* dwie garście roszponki
* jeden pomidor
* jedno jajko ugotowane na twardo ale z półmiękkim żółtkiem
* pół kalarepki
* kilka czarnych oliwek
* sos winegret |
Składniki na sos vinegret:
* łyżka soku z cytryny
* 4 łyżki oliwy
*szczypta soli
* czarny pieprz
* łyżeczka musztardy |
Do słoika wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól i musztardę. Zakręcamy i potrząsamy do momentu,aż sól się rozpuści, a musztarda połączy z sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę, potrząsamy aż składniki się połączą. Doprawiamy pieprzem. |
Kaloryczność
Porcja sałatki bez pieczywa ma ok. 250 kcal