Wege lunch !
Szybki lunch, dla wegetarian, osób nie jedzących mięsa, tych którzy z przyczyn religijnych mięsa w piątek nie jadają oraz takich, którzy czasem zwyczajnie chcą odpocząć od mięsnych obiadów.
Szybka zapiekanka z grillowanym bakłażanem, czerwoną papryką,świeżą bazylią, mozzarellą, parmezanem i makaronem farfalle.
Duża ilość niskokalorycznych warzyw zapewnia zapiekance lekkość a dodatek farfalle i sera sprawia, że zapiekanka jest syta i świetnie nadaje się na samodzielny obiad.
Nie bójmy się makaronu, to że jest tuczący to mit. Tuczą tłuste sosy, którymi je polewamy.
Szklanka ugotowanego makaronu farfalle waży 100 gram i ma 110 kcal. Dokładnie tyle potrzebujemy na jedną porcję.
Miejmy świadomość, że 100 gram "suchego" makaronu to nie to samo co 100 gram ugotowanego makaronu i wartość energetyczna jest tutaj inna.
Wartość energetyczna 100 gram makaronu podana na opakowaniu dotyczy 100 gram suchego makaronu przed ugotowaniem i średnio jest to 360 kcal.
Po ugotowaniu 100 gram suchego makaronu mamy ok. 300 -330 gram makaronu gotowego do spożycia. I te 300-330 gram ugotowanego makaronu ma 360 kcal bo woda, którą wchłonął makaron kalorii przecież nie ma .
Więc 100 gram makaronu gotowego do zjedzenia ma ok.110 kcal.
Składniki dla 2-3 osób : * 1 średniej wielkości bakłażan * 1 czerwona papryka * garść świeżej bazylii * 100 gram sera mozzarella * garść czarnych oliwek * starty parmezan do posypania * 300 gram (ok. 3 szklanki) ugotowanego al dente makaronu farfalle * masło do wysmarowania naczynia do zapiekania | |
Przygotowanie: 1. Bakłażana kroimy w talarki i grillujemy na patelni grillowej. 2. W wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania układamy grillowanego bakłażana tak aby plasterki zachodziły na siebie. Dodajemy ugotowany makaron farfalle, paprykę, oliwki i liście bazylii. Całość posypujemy mozzarellą. 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 15 minut. 4. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika posypujemy startym parmezanem. |
Kaloryczność
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 300 kcal