Img

Tricolori pasta con pomodoro e pollo

Gdyby nie dodatek kurczaka byłby to klasyczny, włoski lunch.  A że Polak lubi zjeść (czytaj facet lubi zjeść a mój facet baaaaardzo lubi zjeść) dodałam grillowanego kurczaka. Do przygotowania tego dania użyłam włoskiego liściastego makaronu. Makaron jest trzy kolorowy. Klasyczny jajeczny,  z dodatkiem szpinaku i pomidorów. Sos to pomidory, czosnek i bazylia czyli classico italiano. Kurczak został zamarynowany w oliwie, i pieprzu cytrynowym a następnie grillowany. Sosu nie jest dużo. We Włoszech makarony są lekko muśnięte sosami, nie pływają w nich tak jak w Polsce ;)
 Składniki : * opakowanie włoskiego makaronu listki * łyżka oliwy (do sosu) * 2 ząbki czosnku * puszka krojonych pomidorów bez skórki * pęczek świeżej bazylii * sól * 500 gram fileta z kurczaka * 2 łyżki oliwy aromatyzowanej bazylią (do kurczaka) * pieprz cytrynowy
Przygotowanie: 1. Kurczaka pokrojonego w kostkę oprószamy solą, marynujemy w oliwie aromatyzowanej bazylią i pieprzu cytrynowym. Odstawiamy na 3-4 godziny. 2. Po tym czasie grillujemy na złoty kolor. 3. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. 4.W woku lub wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rozgnieciony czosnek. Po chwili dodajemy pomidory i poszarpane liście bazylii. 5. Przykrywamy pokrywką, dusimy 3-4 minuty. Po tym czasie odkrywany pokrywkę i gotujemy 2-3 minuty często mieszając. Doprawiamy solą. 6. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia z sosem, mieszamy aby każdy listek makaronu miał na sobie sos. Podajemy z grillowanym kurczakiem.

Kaloryczność Porcja ma ok. 450 kcal




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved