Sezon na szparagi niniejszym uznaję za otarty :)
Przepyszne, lekkostrawne, uznawane za afrodyzjak. Pełne witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy.
Szparagi, bo o nich mowa są warzywem sezonowym, więc należy się nimi cieszyć póki są.
Ubolewam nad tym, że nie nadają się do mrożenia.
W ofercie handlowej dostępne są szparagi białe i zielone. Różnica wynika ze sposobu uprawy. Zielone rosną na powierzchni gruntu, białe rosną przysypane ziemią.
Dzień miałam dziś ciężki i bardzo pracowity. Szybki a zarazem treściwy lunch z dodatkiem szparagów sprawdził się dziś idealnie. Ruloniki w które zawinięte zostały szparagi wykonane są z makaronu do lasagne i wędzonego boczku więc są dość syte.
Kaloryczność
Jeden szparag w ruloniku ma ok. 104 kcal |
|
Składniki:
* szparagi
* bardzo cienkie plastry wędzonego boczku
(ilość w zależności od ilości szparagów)
* płaty makaronu do lasagne
(ilość w zależności od ilości szparagów) |
Składniki na sos beszamelowy
(ilość na mój obiad) :
* 2 łyżki masła
* czubata łyżka mąki
* pół szklanki mleka
* pół szklanki bulionu warzywnego
* łyżeczka śmietany
* pół łyżeczki soku z cytryny
* sól, biały pieprz |
Przygotowanie sosu beszamelowego:
1. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy.
2. Powoli dodajemy mleko i bulion cały czas mieszając do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
3. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietaną. |
Przygotowanie ruloników:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obieramy szparagi.
2. W osolonej wodzie gotujemy szparagi ok. 10 minut. Do tego samego garnka, razem ze szparagami wrzucamy makaron do lasagne i gotujemy al dente.
3. Ugotowane szparagi zawijamy w makaron i owijamy plasterkiem wędzonego boczku.
4. Ruloniki układamy w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Częściowo polewamy sosem beszamelowym i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
5. Po 10 minutach zwiększamy temperaturę do 200 stopni i ustawiamy grzanie od góry. Zapiekamy ok. 5 minut, do przyrumienienia. |