Img

Mix sałat z prażonymi migdałami, suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem vinegret

Jedna z moich ulubionych sałatek. Często gości na moim stole w sobotę wieczorem. Jest smaczna,lekka a jednocześnie sycąca.
Dla tych co lubią chrupanie przed telewizorem, chrupać będą prażone migdały :)

Składniki:
* mix różnych sałat (roszponka, sałata lodowa, rukola,sałata rzymska .... )
*  10 czarnych oliwek
* 5 suszonych pomidorów (najlepsze i bezkonkurencyjne są firmy Smak - lepszych jeszcze nie spotkałam)
* 2 łyżki płatków migdałowych - prażonych na patelni leciutko posmarowanej oliwą
* 2 łyżki sosu vinegret (składniki i przygotowanie poniżej )

 
Składniki na sos vinegret:
 * łyżka soku z cytryny
* 4 łyżki oliwy
 *szczypta soli
* czarny pieprz
* łyżeczka musztardy
 

Przygotowujemy sos winegret:  do słoika wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól i musztardę. Zakręcamy i potrząsamy do momentu,aż sól się rozpuści, a musztarda połączy z sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę, potrząsamy aż składniki się połączą. Doprawiamy pieprzem. 

Kaolryczność
Sałatka z dwoma łyżkami sosu winegret ma ok. 360 kcal

 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved