Tydzień Włoski : Lasagne bolognese !
Klasyczny włoski sos bolognese stosowany do makaronów przygotowuje się ok. 3 godzin na maleńkim ogniu aby wydobyć wszystkie smaki.
Klasyczny sos robi się z mielonego mięsa wołowego z dodatkiem boczku, marchwi, selera naciowego, cebuli,przypraw, pomidorów no i oczywiście wytrawnego wina. Długo przysmaża się mięso delikatnie zdrapując przyrumienione kawałki z brzegów naczynia. Cały proces jest żmudny, ale czasem warto się pobawić :)
Rzadko mam wolne 3 godziny na taką zabawę więc zmodyfikowałam sos bolognese na własne potrzeby :)
Kawałek lasagne (ok. 10x10 cm) przygotowanej ściśle według mojego przepisu ma ok. 500 kcal
Składniki na sos bolognese w mojej wersji:
* 500 gram mielonego mięsa z indyka
* 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
* kieliszek wytrawnego czerwonego wina
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* świeża bazylia
* sól, pieprz
* łyżka oliwy
Przygotowanie mojej wersji sosu bolognese:
1. W woku lub wysokim rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Do zeszklonej cebuli dodajemy wyciśnięty czosnek i mięso.Podsmażamy aż mięso ładnie się przyrumieni.
3. Do podsmażonego mięsa dodajemy wino, pomidory, bazylię i przyprawy.
4. Dusimy aż płyny (wino i woda z pomidorów) zredukują się do połowy.
5. Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba.
Składniki na sos beszamelowy: * 2 szklanki mleka * 50 gram masła * 2 łyżki mąki * 1 łyżka soku z cytryny * płaska łyżka kurkumy, sól, pieprz
Przygotowanie: 1. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy. Powoli dolewamy mleka cały czas mieszając aby powstał jednolity, gładki sos. 2. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy. 3. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy mleka.
Pozostałe składniki, których będziemy potrzebować:
* opakowanie makaronu do lasagne (płaty należy wcześniej obgotować w osolonej wodzie)
* ser mozzarella
* masło do wysmarowania naczynia do zapiekania
Przygotowanie lasagne:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu.
2. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem układamy warstwowo :
makaron/sos bolognese /makaron/sos bolognese/makaron
3. Płaty makaronu muszą na siebie nachodzić (margines 1-2 cm)
4. Na ostatnią warstwę makaronu wlewamy sos beszamelowy i posypujemy mozarellą.
5. Zapiekamy w piekarniku ok. 30 minut.