Img

Tydzień Włoski : Tagliatelle ze szpinakiem, grillowaną szynką serrano i sosem parmezanowym

Jeśli poprosilibyśmy Włocha o wybranie jednego produktu, który stanowiłby esencję kuchni włoskiej z pewnością bez wahania odpowiedziałby : makaron. Makaron w najrozmaitszych kształtach wchodzi w skład wielu tradycyjnych włoskich dań. Ja najbardziej lubię Penne, Tagliatelle i Farfalle. Do dzisiejszego sosu najbardziej pasuje mi tagliatelle a wystąpi dziś w towarzystwie szpinaku, parmezanu i szynki Serrano. Danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 20 minut, więc świetnie nadaje się na szybki obiad dla dwojga, dla rodziny a nawet wtedy, kiedy jesteśmy sami w domu, chcemy coś szybko przekąsić a zależy nam, żeby było to coś ciepłego.
Składniki: * opakowanie makaronu tagliatelle ( 500 gram) *  100 gram szynki Serrano w plasterkach * opakowanie świeżego szpinaku * 150 gram sera parmezan (ten jest nietypowy bo z ciemną skórką ale taki kupiłam) * 1-2 ząbki czosnku (w zależności od upodobań) * 100 ml śmietany * łyżeczka oliwy z oliwek * sól, pieprz cytrynowy
Przygotowanie: 1. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente 2. W woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wyciśnięty czosnek i szpinak. Delikatnie solimy i przykrywamy pokrywką. Dusimy 2-3 minuty. 3. Do szpinaku wlewamy śmietanę i dodajemy starty na tarce parmezan (trochę startego parmezanu zostawiamy do dekoracji). Mieszamy, aż składniki ładnie się połączą i stworzą gładki, jednolity sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym. 4. Plasterki szynki Serrano kroimy na paski grubością zbliżone do tagliatelle i grillujemy na suchej patelni. Ugotowany makaron przekładamy do sosu, dekorujemy grillowaną szynką Serrano.
Kaloryczność Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 480 kcal



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved